Vježba policije RS-a na Jahorini: Avion EUFOR-a nadlijetao bez najave

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske je rekao da je vježba imala za cilj pokazati spremnost policije pred početak nadolazeće zimske turističke sezone.

Vježbe policijskih snaga Republike Srpske održane su na Jahorini i kod Mrkonjić Grada (Patria)

Ministar unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Dragan Lukač odbacio je kritike da je današnja policijska vježba na planini Jahorini politička provokacija, uprkos tome što je vježba održana u trenutku dok se zemlja nalazi u jeku najveće političke krize od okončanja rata u zemlji 1995. godine.

Lukač je rekao da je vježba imala za cilj pokazati spremnost policije pred početak nadolazeće zimske sezone, podsjećajući da se na planini Jahorini dnevno okuplja hiljade turista.

Član državnog predsjedništva Milorad Dodik najavio je jačanje entitetskih sigurnosnih agencija, i potpunu zabranu rada državnim sigurnosnim agencijama na području Republike Srpske, poput Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), državnom tužilaštvu, a najavio je ukidanje i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te formiranje entitetske vojske.

Strah od novih sukoba

Osim domaće javnosti, brojne međunarodne institucije strahuju od ponovnog izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina i veličanje presuđenih ratnih zločinaca u Bosni Hercegovini. Dodik se protivi takvom zakonu, nazivajući ga gušenje prava na slobodu govora srpskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Lukač je rekao da će kao ministar poštovati odluke koje donose Narodna Skupština Republike Srpske, odgovarajući na pitanja da li se slaže sa posljednjim Dodikovim potezima.

Entitetski ministar potvrdio je da su današnjoj vježbi na Jahorini prisustvovali i pripadnici EUFOR-a, ali je izrazio žaljenje što je jedan EUFOR-ovo avion nadlijetao vježbe bez prethodne najave.

Ministar je pripadnike Specijalne jedinice i Žandarmerije pozdravio riječima: “Pomaže Bog, junaci.”

“Bog ti pomogo” odgovorili su.

U isto vrijeme organizovana je i policijska vježba MUP-a Republike Srpske u Donjim Baraćima kod Mrkonjić Grada.

Izvor: Agencije

Povezane

Ruska javnost i mediji ne prate Dodikov sukob sa Sarajevom i svijetom; on može računati na dobrodošlicu u Beogradu i Moskvi, ali ključna rešenja se ipak traže na drugim adresama.

opinion by Julia Petrovskaja
Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO