Plenković: Dodik šalje poruke destabilizacije

Dodik šalje poruke destabilizacije BiH, a mi se zalažemo za jedinstvenu BiH, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković: Upozorio sam na djelovanje Milorad Dodika (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u petak kako je na summitu u Briselu upozorio na stanje u Bosni i Hercegovini, tenzije koje postoje i na djelovanje prije svega, Milorada Dodika.

Plenković je rekao da je u četvrtak navečer tokom rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima upozorio na stanje u Bosni i Hercegovini.

“Otvorio sam pitanje ‘follow up’ rasprave u Brdu kod Kranja. To je dobro prihvaćeno, upozorio sam na stanje u BiH, tenzije koje postoje, na djelovanje prije svega gospodina (Milorad) Dodika. On šalje poruke destabilizacije BiH, a mi se zalažemo za jedinstvenu BiH”, kazao je Plenković za Hrvatsku radio televiziju (HRT).

Politička kriza u BiH

Hrvatski premijer naveo je kako je jasno istaknuo da se “postigne pravovremen dogovor o reformi izbornog zakonodavstva za izbore koji će biti za godinu dana, da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda bude legitimno i ravnopravno zastupljen u najvišim institucijama BiH”, prenosi Fena.

Član državnog predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je jačanje entitetskih sigurnosnih agencija, i potpunu zabranu rada državnim sigurnosnim agencijama na području Republike Srpske, poput Agenciji za istrage i zaštitu, držanom tužilaštvu, a najavio je ukidanje i Oružanih snaga BiH, te formiranje entitetske vojske.

Osim domaće javnosti, brojne međunarodne institucije strahuju od ponovnog izbijanja sukoba u BiH.

Izvor: Agencije

Povezane

Ruska javnost i mediji ne prate Dodikov sukob sa Sarajevom i svijetom; on može računati na dobrodošlicu u Beogradu i Moskvi, ali ključna rešenja se ipak traže na drugim adresama.

Mišljenje autora
Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO