Europarlamentarci: Politika RS-a je direktna prijetnja miru na cijelom Zapadnom Balkanu

Europarlamentarci strahuju da će politika Republike Srpske ugroziti stabilnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već na cijelom Zapadnom Balkanu.

Visokog predstavnika u BiH Christian Schmidt (EPA)

Grupa zastupnika u Evropskom parlamentu iz različitih stranaka uputilo je pismo šefu vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josepu Borrellu te Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu upozoravajući na ugroženost mira u Bosni i Hercegovini, u jeku političkih tenzija u zemlji u kojoj je član državnog Predsjedništva Milorad Dodik najavio izlazak entiteta Republika Srpska iz državnih tijela, uključujući Oružane snage, te formiranje oružanih snaga Republike Srpske.

Entitetska skupština Republike Srpske u srijedu je tijesnom većinom izglasala zakon o agenciji za lijekove i medicinska sredstva, najavljujući da će njegovim stupanjem na snagu na teritoriji tog entiteta prestati važiti državni zakon.

Dodik najavljuje zabraniti rad na području Republike Srpske i državnom tužilaštvu, Agenciji za istrage i zaštitu, Sigurnosno-obavještajnoj agenciji BiH i drugim državnim tijelima.

„Nastavljamo dalje“, rekao je Dodik.

Dodik, čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima većinu u entitetskom parlamentu, tvrdi kako ne želi ugroziti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da entitet Republika Srpska ima pravo na veću autonomiju unutar BiH.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina u BiH i veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Dodik, populistički političar, koji ima podršku Rusije, ne priznaje presudu Međunarodno suda u Haagu prema kojoj je ubistvo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka 1995. godine u Srebrenici označen kao zločin genocida. Inzkov je potez Dodik nazvao pokušajem gušenja slobode misli i izražavanja srpskom narodu u BiH.

Strah od novih sukoba

Europarlamentarci strahuju da će politika Republike Srpske ugroziti stabilnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već na cijelom Zapadnom Balkanu, a ne isključuju ni oružane sukobe u nekim područjima. „Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH“, naglašava se u pismu, u kojem se i susjednoj Srbiji spočitava promocija takozvanog ‘Srpskog sveta’, sve češća asocijacija na stvaranje ‘velike Srbije’, projekta koji u sastavu Srbije vidi i dijelove teritorija susjednih zemalja.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

Izvor: Agencije

Povezane

Ruska javnost i mediji ne prate Dodikov sukob sa Sarajevom i svijetom; on može računati na dobrodošlicu u Beogradu i Moskvi, ali ključna rešenja se ipak traže na drugim adresama.

opinion by Julia Petrovskaja
Published On 20 Oct 2021

Samo uz dosljedno i istrajno angažiranje SAD-a, jer je EU izgubila velik dio svoje moći u rješavanju balkanskih sporova, postoji neka šansa za rješenje krize, kaže američki ekspert.

Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO