Beroš: U Hrvatskoj 3.053 nova slučaja zaraze korona virusom

Od ukupnog broja COVID-19 hospitilaliziranih osoba, njih 70,8 posto nije bilo vakcinisano niti jednom dozom, rekao je hrvatski ministar zdravstva.

U Hrvatskoj dosad vakcinisano 55,38 posto odraslog stanovništva (EPA)

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su novozaražene 3.053 osobe, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš  u četvrtak.

“U Hrvatskoj je 3.053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru”, kazao je Beroš na sjednici Vlade, prenijela je Hina.

Istaknuo je da je u bolničkom sistemu primjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaju. Dodao je da su iz tog razloga Klinici za infektivne bolesti Dr.  Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

“Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti korona virusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje”, istaknuo je Beroš.

Većina hospitaliziranih nije vakcinisana

Ministar zdravstva istaknuo je da je u proteklih sedam dana, od ukupnog broja COVID-19 hospitilaliziranih osoba, njih 70,8 posto nije bilo vakcinisano niti jednom dozom vakcine. Na respirator je u tom razdoblju stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije vakcinisano niti jednom dozom.

Poručio je međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala. Tako u drugom i trećem valu epidemije porast broja hospitaliziranih pratio je porast broja oboljelih, u ovom četvrtom valu porast hospitaliziranih u odnosu na novooboljele je blaži.

“Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica vakcinacije građana”, ocijenio je Beroš.

Istaknuo je i da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, u dobi od devet do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina.

Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj vakcinisano 55,38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo je 1.489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat vakcinacije je 73 posto, a najviše je vakcinisanih ljekara. Vakcinisano ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih ljekara doseže gotovo 90 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO