OHR: Osporavanje Agencije za lijekove BiH je opasan i nepotreban rizik

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Christian Schmidt je pozivao poslanike da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS-a (Fena)

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske usvojila je un srijedu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, provodeći vraćanje nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, koje je, uprkos upozorenjima domaćih aktera i međunarodne zajednice, ranije najavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Prije izjašnjavanja u parlamentu RS-a u Banjoj Luci, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je pozvao svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS-a da ispoštuje svoje obaveze u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS-a.

Schmidt je naglasio da “zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a” predstavlja osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

‘Ovlaštena, sposobna i opremljena institucija’

“Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima Bosne i Hercegovine“, napomenuo je.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u Bosni i Hercegovini budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu s ‘EU Acquis’, kao uslov za Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.“

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Samo uz dosljedno i istrajno angažiranje SAD-a, jer je EU izgubila velik dio svoje moći u rješavanju balkanskih sporova, postoji neka šansa za rješenje krize, kaže američki ekspert.

Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO