BiH: Gordana Tadić smijenjena, Milanko Kajganić vršilac dužnosti glavnog tužioca

Za smjenu Tadić glasalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv i jedan suzdržan.

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazi od septembra 2016, prvo kao vršilac dužnosti prije nego što je zvanično izabrana na funkciju 2019. godine (Ivo Čagalj / Pixsell)

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izglasali su danas konačnu odluku kojom je Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a njenu funkciju će kao vršilac dužnosti do kraja mandata obavljati Milanko Kajganić.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Za smjenu Tadić glasalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv i jedan suzdržan, prenosi Anadolija.

Vijeće je za vršioca dužnosti glavnog tužioca izabralo dosadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Milanka Kajganića, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Disciplinskom tužbom iz aprila ove godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice, objavio je BIRN.

Bila na čelu Tužilaštva BiH od 2016.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe.

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazi od septembra 2016, prvo kao vršilac dužnosti prije nego što je zvanično izabrana na funkciju 2019. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije