Brnabić: Srbija uvodi covid propusnice

Premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila da covid propusnice, ne podrazumijevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom korona virusu.

Kada se radi o vakcinama ona podrazumijeva da druga doza vakcine nije data prije više od 210 dana odnosno sedam mjeseci (EPA)

Epidemiološka sitaucija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se i zbog toga je Krizni štab danas donio odluku da od subote, 23. oktobra od 22 sata bude uvedeno obavezno posjedovanje validne covid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

“To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije poslije sjednice Kriznog štaba.

Brnabić je objasnila da covid propusnice koje se uvode, ne podrazumijevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom korona virusu ne stariju od sedam meseci.

Za strance EU certifikat

Ona je na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog štaba rekla da kada se radi o vakcinama ona podrazumijeva da druga doza vakcine nije data prije više od 210 dana odnosno sedam mjeseci.

“Za strance je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo korona virus”, rekla je Brnabić.

Prema njenim riječima, certifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.

Tekovina moderne nauke

“Covid redar će skenitrati QR kod koji pokazuje da li je sertifikat validan”, rekla je Brnabić i dodala da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i fakultetima.

Kako kaže, ako imate veliku skepsu prrema vakcinaciji to nije problem samo za epidemiju korona virusa, već i za vakcinaciju prema drugim bolestima koje su nestale a koje bi zato mogle da se vrate.

“Vakcina je najveća tekovina savremene medicine i nauke. Krećemo od subote i molim sve da zbog sebe i bližnjih, ali i mladih ljudi, poštuju mere. Da nosimo maske u zatvorenom, na otvorenom kada nema distance i da se vakciništemo. Vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”, zaključila je Brnabić.

Izvor: Al Jazeera i agencije