SAD i EU snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Evropska integracija prioritet je za cijeli Zapadni Balkan poručili Borrell i Blniken i izrazili zabrinutost sve glasnijom retorikom podjela u Bosni i Hercegovini.

Imamo ozbiljne zabrinutosti zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini, poručila dva čelnika (EPA)

Šefovi diplomacija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Josep Borrell i Antony Blinken u zajedničkoj izjavi su poručili da je evropska integracija prioritet za cijeli Zapadni Balkan te su izrazili zabrinutost sve glasnijom retorikom podjela u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Nakon nedavnog sastanka između državnog tajnika Blinkena i visokog predstavnika Borrella, Sjedinjene Države i Europska Unija dogovorile su se da će dodatno ojačati svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u potpori napredovanju regije na njezinom europskom putu, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Nakon prošlosedmičnog sastanka visokog komesara za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Washingtonu, EU i Sjedinjene Države (SAD) usaglasile su dodatno jačanje svog zajedničkog angažmana na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regiona na njegovom evropskom putu.

“Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU-a. Pristupanje Uniji, koje je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija unapređuje stabilnost i doprinosi prosperitetu svih u regionu. U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja”, navodi se u zajedničkoj izjavi Borella i Blinkena.

U izjavi se dalje navodi da su EU i SAD jedinstveni u snažnoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

Zabrinuti zbog retorike podjele BiH

“Imamo ozbiljne zabrinutosti zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu evropskih integracija, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su pomoći ove korake”, navodi se u saopćenju.

Borrell i Blinken su naglasili važnost dijaloga uz posredovanje EU-a, kao ključnog mehanizma za rješavanje ukupne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu poteze koji ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo”, poručili su šefovi diplomacija EU-a i SAD-a.

Oni su na kraju pozvali sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajednički na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da ostvare neophodne reforme kako bi njihove nade u evropsku budućnost postale stvarnost.

Izvor: Agencije