Na Jarinju i Brnjaku više nema barikada, Rosu se povukao

Vojne snage NATO-a raspoređene su na prelazima na sjeveru Kosova.

Kako je u četvrtak saopštio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema postignutom dogovoru o kompromisnom dogovoru o deeskalaciji, postignutom u Briselu, predviđeno je da specijalne snage policije ROSU i srpske barikade počnu da se povlače sa Jarinja i Brnjaka istovremeno danas od 8 časova ujutru i da se sve završi najkasnije do 16 sati istog dana.

KFOR će, kako je u četvrtak rekao Lajčak, svoje trupe rasporediti na prelazima prije povlačenja specijalnih jedinica i barikada i tu ostati naredne dvije sedmice.

Vojnici KFOR-a su jutros, oko osam sati stigli na granični prijelaz Jarinje, pripadnici specijalne policije Kosova Rosu spakovali su stvari, čeka se znak za pokret, a okupljeni građani polako se pripremaju za odlazak sa Jarinja, u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu.

Okupljeni Srbi su svu tešku mehanizaciju, koju su prethodnih 12 dana koristili da naprave blokadu, stavili u jednu kolonu i oslobodili jednu kolovoznu traku, kako bi vozilima KFOR-a omogućili da prođu do pripadnika policija Kosova, prenosi Tanjug.


Ambasada SAD: Kosovo i Srbija marljivo da nastave dijalog

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nicholas J. Giacobbe izjavio je da su “Kosovo i Srbija postigli napredak u primeni sporazuma Evropske unije po pitanju granice i da je sada vreme da se marljivo nastavi dijalog”.

“Prisustvo KFOR-a je privremeno, u roku od dvije nedjelje očekujemo da se granične operacije vrate u normalu. Vrijeme je da poradimo na ovom zamahu i da marljivo nastavimo dijalog”, napisao je on na društvenoj mreži Twitter.

Izaslanik za Balkan Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Escobar krajem septembra se susreo sa predstavnicima Prištine i Beograda i uz specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka doprineo postizanju sporazuma, čija je prva tačka danas ostvarena, tako što su uklonjene barikade i što su  istovremeno pripadnici specijalnih snaga policije Kosova napustili položaje na prelazima Jarinje i Brnjak.


Vučić: Srbija, KFOR i NATO jedina zaštita Srbima na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su, pored države Srbije, KFOR i NATO snage jedina stvarna zaštita Srba na sjeveru Kosova.

Na konstataciju novinara u Dubajiu da Srbi nisu imali previše koristi i zaštite od strane KFOR-a na Kosovu, Vučić je rekao za Prvu da Srbi ne vole previše KFOR zbog NATO bobardovanja, ali da je to jedina zaštita za njih.

(Jaroslav Pap / Tanjug)

“Uz to što znaju da će ako krene neki ozbiljniji napad na Srbe reagovati Srbija, jedina stvarna zaštita u svom trenutku jeste KFOR i NATO snage, bili su ranije i Rusi pa su se povukli 2000. godine, i koliko je mogiće (KFOR i NATO) korektno obavljaju svoj posao. Jedina starna zaštita jeste KFOR i NATO snage”, naglasio je Vučić.

Napomenuo je da Srbija svakako da ima primedbe na to kako su reagovali 2004. i da je su morali da reaguju brže i bolje.

“Ali, KFOR čuva koliko toliko opstanak Srba na Kosovu, uz svu podršku materijalnu i svu drugu koju pruža naša zemlja”, naglasio je Vučić.


Prelazi Jarinje i Brnjak nastavljaju s radom od ponedjeljka

Iz Vlade Srbije su saopštili da je danas završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra, kao i da će zbog pripreme druge faze rad na prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dijela centralne Srbije biti privremeno obustavljen od danas popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8 časova ujutru.

Dakle, nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 8 časova, kako je i predviđeno sporazumom od 30. septembra 2021.

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica Rosu i raspoređivanjem pripadnika misije KFOR-a, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa prelaza Jarinje i Brnjak završena je prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.


Počelo sprovođenje sporazuma

Na prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova više nema blokada kojima je lokalno srpsko stanovništvo sprečavalo saobraćaj posljednjih 12 dana.

Time je počelo provođenje sporazuma Beograda i Prištine o slobodi kretanja, postignutog u Briselu.

Povukle su se i specijalne jedinice kosovske policije, a vojne snage NATO-a raspoređene su na prelazima na sjeveru Kosova.

(Anadolija)

Jarinje: Uklonjen trasparent ZSO

Nakon što su Srbi potpuno oslobodili putni pravac ka Leposaviću i odvezli kamion sa transparentom “Dobrodošli u zajednicu srpskih opština”, specijalci Rosu ne pokazuju namjeru da se povuku sa prelaza Jarinje, javlja Tanjug.

Transparent sa tim natpisom bio je postavljen kako bi se skrenula pažnja javnosti da zvanična Priština duže od 100 mjeseci ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

(Anadolija)

Kako javlja izvještač Tanjuga sa lica mesta, pripadnici Rosu-a su u jednom trenutku pokušali da pronađu vlasnika kamiona na koji je postavljen transparent i prišli su naoružani i u punoj opremi do okupljenih Srba, pa je u jednom trenutku izgledalo da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Pripadnici Rosu su se potom povukli 50-ak metara, ali djeluje kao da još nemaju namjeru da odu, iako nikome od okupljenih Srba nije jasno šta im to i dalje smeta, pošto je put kojim bi trebalo da odu potpuno raščišćen i prohodan.


Kamion s transparentom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“

Lokalni Srbi su danas počeli da uklanjaju kamione kojima su 13 dana držali blokiran put ka graničnom prelazu Jarinje zbog uvođenja reciprociteta od strane Vlade Kosova na registarske tablice iz Srbije, javlja Anadolija.

Nakon što je počelo uklanjanje kamiona, krenulo je i povlačenje pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije.

Povlačenje kamiona počelo je desetak minuta iza podneva. Prethodno su jutros u sedam sati Srbi oslobodili jednu traku puta. Specijalci kosovske policije su čekali da se potpuno oslobodi put kako bi se i oni povukli.

Međutim, do prekida procesa došlo je kada su lokalni Srbi uklonili kamione i sa druge trake puta ka graničnom prelazu Jarinje. Naime, tada su blindirana vozila Specijalnih jedinica policije Kosova također krenula da se udaljavaju, ali su u jednom trenutku prišli kamionu na kojem je okačen transparent s natpisom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

(Anadolija)

Iako se kamion nalazi pored puta kosovski specijalci su tražili da se i taj kamion udalji, što su okupljeni srpski građani odbili te su stali ispred vozila, ne želeći da ga maknu uz povike “Srbija, Srbija“. Stoga se blindirana vozila kosovske policije i dalje nalaze na putu i očigledno se neće ukloniti sve dok kamion sa spornim transparentom ne bude potpuno udaljen od puta.

Među lokalnim Srbima je i Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

Trenutno je na terenu status quo, jer su blindirana vozila i dalje na putu koji vodi ka graničnom prelazu Jarinje između Kosova i Srbije.


Pripadnici Rosu počeli povlačenje sa Jarinja

Pripadnici specijalne jedinice Rosu danas nešto poslije podneva počeli su da se povlače sa prelaza Jarinje, gdje su ranije danas pozicije zauzeli pripadnici KFOR-a.

Prema dogovoru iz Brisela, sa prelaza Jarinje i Brnjak treba da se povuku specijalne kosovske policijske snage, a nešto poslije 12 časova, nakon što je oslobođena druga saobraćajna traka na Jarinju, pripadnici Rosu su stali u kolonu i počeli da se pripremaju za povlačenje.

Istovremeno, uklonjene su i barikade.

Vojnici KFOR-a patroliraju Jarinjem i okolinom u patrolama od po 20 vojnika.

Najviše ima pripadnika poljskog kontigenta, prenosi Kosovo online.

(Anadolija)

KFOR počeo preduzimati korake

Misija KFOR-a predvođena NATO počela je danas da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na sjeveru Kosova, koji su postigli Beograd i Priština u okviru dijaloga pod okriljem EU.

U saopštenju KFOR-a navodi da je već intenzivirao patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od ovog vikenda i naredne dvije nedjelje, KFOR će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se osigura sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, kaže se u saopštenju.

KFOR navodi da su aktivnosti međunarodnih snaga na Kosovu odgovor na razvoj događaja na sjeveru Kosova proteklih dana.

(Anadolija)

Na Brnjaku oslobođena traka

Na prelazu Brnjak danas je oslobođena jedna saobraćajna traka puta iz pravca Zubinog Potoka ka tom prelazu.

Riječ je o lijevoj strani puta iz pravca Zubinog Potoka ka Brnjaku, navodi Kosovo online.

Prethodno je na Jarinju oslobođena jedna traka Ibarske magistrale, uoči planiranog povlačenja specijalnih jedinica Rosu.

(Anadolija)

Na Brnjaku u toku oslobađanje saobraćajne trake

Na prelazu Brnjak u toku je oslobađanje jedne saobraćajne trake kako bi tim putem mogli da prođu pripadnici KFOR-a i da se povuku specijalci kosovske policije, prenosi portal Kosovo online.

Vojnici KFOR-a sa pet vozila prethodno su se rasporedili na položaje Rosu na Jarinju.


Iznad Jarinja se čuje helikopter KFOR-a

Iznad Jarinja se može čuti helikopter KFOR-a, koji se ne vidi zbog niske oblačnosti.

Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gdje su također pristigli vojnici KFOR-a.

Kako navodi, sve je spremno za primjenu sporazuma između Beograda i Prištine postignutog u Briselu prije dva dana.

Prema kompromisnom dogovoru o deeskalaciji, postignutom u Briselu, predviđeno je da se danas specijalne kosovske policijske snage, istovremeno sa srpskim barikadama, povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak, na kojima će KFOR rasporediti svoje trupe koje bi tu trebalo da ostanu naredne dvije sedmice.

(Tanjug)

Blokada prelaza

Srbi su blokirali puteve kod Jarinja i Brnjaka prije 13 dana, kao odgovor na akciju Kosova da pošalje specijalne jedinice na administrativne prelaze i uvedu privremene tablice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Rok za odlazak kosovskih specijalnih snaga je danas do 16.00, a oni su spremni da dočekaju KFOR, čije snage su je jutros oko šest sati krenule ka Jarinju i Brnjaku.

Jedinice KFOR-a sa 15 vozila približile su se administrativnom prelazu Jarinje, kako bi preuzele kontrolu.

Izvor: Agencije