Vučić: Podržavamo samo ono što se u BiH dogovore tri naroda

Za nas je najvažnije da čuvamo mir i stabilnost, bez toga nema investitora, rekao je srbijanski predsjednik komentarišući lošu političku situaciju u susjednoj BiH.

Poštujemo integritet BiH, onako kako poštujuemo integritet Republike Srpske u okviru BiH, rekao je Aleksandar Vučić (Tanjug/Strahinja Acimovic)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum i sve što je u skladu sa njim, a da sve što je suprotno od njega neće podržati.

“Sve što se dogovore tri konstitutivna naroda podržaćemo, sve suprotno tome nećemo. Za nas je najvažnije da čuvamo mir i stabilnost jer bez toga nema investitora. Poštujemo integritet BiH, onako kako poštujuemo integritet Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Vučić, u na pitanje novinara u sve većim tenzijama u susjednoj BiH, piše Tanjug.

Najveća kriza nakon rata

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen brutalni četverogodišnji rat u toj zemlji. Dodik je najavio da će bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, u kojem njegov SNSD ima vlast, povući iz nekih državnih tijela, uključujući Oružane snage BiH, Sigurnosno-obavještajnu agenciju, Agenciju za istrage i zaštitu i druge agencije, da te će ta tijela formirati na nivou entiteta.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina u BiH i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Dodik, populistički političar, koji ima podršku Rusije, Inzkov je potez nazvao pokušajem gušenja slobode misli i izražavanja srpskom narodu, te najavio više autonomije za taj bosanskohercegovački entitet.

Osim političara u Federaciji BiH, drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Dodika najave osuđuje i opozicija u Republici Srpskoj, strahujući da bi taj entitet moga doći pod međunarodne sankcije.

Opozicija protiv Dodika

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jedan od opozicionih lidera Nebojša Vukanović zatražio je u utorak od srbijanskog predsjednika da “na vrijeme urazumi Milorada Dodika”.

Vukanović je rekao da se situacija u Republici Srpskoj ubrzano komplikuje, postaje veoma zabrinjavajuća i alarmantna, “kao posljedica loših poteza i destruktivne politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a”.

Opozicija u Republici Srpskoj Dodika optužuje za korupciju, dok njegove posljednje poteze vidi kao pokušaj skretanja pozornosti sa teškog ekonomskog stanja i loše borbe protiv pandemije korona virusa u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO