Evropska komisija za otvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom

Evropska komisija napominje kako je od ključne važnosti da države članice Evropske unije završe diskusije o pregovaračkim okvirima sa Skopljem i Tiranom bez daljnjeg odlaganja.

Kašnjenje u početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom ima negativan utjecaj na kredibilitet Evropske unije (EPA)

Evropska komisija je u ponedjeljak konstatirala je da su Albanija i Sjeverna Makedonija nastavile ispunjavati uvjete za otvaranje pregovora o pridruživanju te da su obje države napredovale na reformskom putu Evropske unije.

“Kašnjenje u početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom ima negativan uticaj na kredibilitet EU. Neriješena bilateralna pitanja između Bugarske i Sjeverne Makedonije treba riješiti prioritetno“, navodi se u dokumentu EK.a, koja je u Strasbourgu usvojila Paket proširenja, prenosi Tanjug.

Komisija napominje kako je od ključne važnosti da države članice EU-a završe diskusije o pregovaračkim okvirima sa Skopljem i Tiranom bez daljnjeg odlaganja i da se prve međuvladine konferencije s obje zemlje održe “što je prije moguće, a prije kraja ove godine“.

Usvojen Paket proširenja

Danas usvojeni Paket se sastoji od dokumenta koji predstavlja generalnu poziciju EK-a kada je u pitanju proces i politika proširenja EU-a, a uključuje i pojedinačne izvještaje o napretku, kako se navodi, sedam zemalja (Zapadni Balkan i Turska) koje su u procesu pristupanja EU.

Usvojeni izvještaj EK-a odnosi se na period od juna 2020. do juna 2021. godine, a procjenjuje reforme zemalja po političkim i ekonomskim kriterijima i po kriterijima pripremljenosti za obaveze koje prostiču iz članstva u EU.

Prema dosadašnjoj praksi, nakon usvajanja na koledžu komesara, nadležni komesar za proširenje Oliver Varhelyi Paket proširenja prvo predstavlja članovima Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Nakon debate u Parlamentu, Varhelyi će isti dokumet predstaviti i na odvojenoj konferenciji za medije koju organizira Evropska komisija.

Izvor: Agencije