EK: Politička nestabilnost i rasprostranjena korupcija na Kosovu

Evropska komisija od vlasti traži da se ‘konstruktivno angažiraju i ulože dalje značajne napore u provođenju svih prethodnih sporazuma i doprinesu postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom’.

Komisija konstatira ograničeni napredak u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala na Kosovu (EPA)

Politička nestabilnost, ograničene zakonodavne aktivnosti, rasprostranjena korupcija i nedostatak finansijske samoodrživosti neke su od ocjena koje je Evropska komisija dala Kosovu u Izvještaju za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine.

Kao i u Izvještaju za Srbiju, Komisija od vlasti Kosova traži da se “konstruktivno angažiraju i ulože dalje značajne napore u provođenju svih prethodnih sporazuma i doprinesu postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom“.

“Takav sporazum je hitan i ključan kako bi Kosovo i Srbija mogli napredovati na evropskim putevima“, navodi se u izvještaju EK-a u koji je Tanjug imao uvid.

Rasprostranjena korupcija

Kada je riječ o vladavini prava na Kosovu, Komisija konstatira kako je pravosudni sistem u “ranoj fazi razvoja“, a da je provođenje pravde sporo, neefikasno i podložno politčkom uticaju.

“Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost. Postoji potreba za snažnom i stalnom političkom voljom za efikasno rješavanje sistemskih rizika od korupcije, kao i za snažnim odgovorom pravosuđa na korupciju na visokom nivou“, navodi se u izvještaju.

Komisija konstatira ograničeni napredak u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala na Kosovu, a od tamošnjih vlasti zahtjeva da osiguraju da nema političkog uplitanja u operativne aktivnosti organa za provođenje zakona.

Utjecaj na kadrovsku politiku

Izvještaj konstatira nedostak napretka u oblasti reforme javne administracije na Kosovu i podvlači “neprimjeren politički uticaj“ na kadrovsku politiku.

U oblasti osnovnih i ljudskih prava, EK navodi da Kosovu postoji zakonski okvir koji u širokom smislu “garantira zaštitu“ ovih prava, ali da se još mora raditi na njihovoj provedbi u praksi posebno u pogledu manjina.

Dodaje se da je Kosovo u posljednjih godinu dana zadržala opće dobre odnose s Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, ali i da nije došlo do promjene u odnosima niti strogom viznom režimu s Bosnom i Hercegovinom, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO