Vijeće za vanjske poslove EU-a produžilo misiju EUFOR-a u BiH

Odluka Vijeća dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je u zemlji zaustavljen rat.

Snage Evropske unije vojno su raspoređene u BiH radi nadzora vojne provedbe Dejtonskog sporazuma (EPA)

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije je u ponedjeljak donijelo zaključke kojima se, između ostalog, potvrđuje podrška nastavku misije EUFOR-a (Operacija Althea) u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je na sjednici u Briselu istaklo posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Odluka Vijeća dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat u toj zemlji.

Ratni zločinci se u RS-u slave kao heroji

Član državnog Predsjedništva Milorad Dodik najavio je da će se bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, u kojem njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima vlast, povući iz nekih državnih tijela, uključujući Oružane snage, Obavještajno sihgurnosnu agenciju (OSA), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i druge agencije, da te ća ta tijela formirati na nivou entiteta.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Neke od presuđenih ratnih zločinaca, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, vojnog i političkog čelnika RS-a tokom rata u Bosni i Hercegovini, osuđenih pred međunarodnim sudom u Hagu za genocid u Srebrenici i druge zločine, u entitetu RS zvanična politika još uvijek slavi kao heroje.

Osuda blokade državnih institucija

Dodik, populistički političar, koji ima podršku Rusije, Inzkov je potez nazvao pokušajem gušenja slobode misli i izražavanja srpskom narodu te najavio više autonomije za taj bh. entitet.

Vijeće za vanjske poslove EU-a pozvalo je u ponedjeljak na smirivanje političke krize u Bosni i Hercegovini te dijalog među političarima.

“Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu politike podjela, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”, ističe se u zaključcima Vijeća.

Izvor: Agencije