Edin Vranj pušten iz pritvora u Srbiji

Predmet protiv policijskog službenika iz Bosne i Hercegovine., kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine, bit će ustupljen pravosudnim organima BiH.

Edin Vranj, državljanin Bosne i Hercegovine koji je uhapšen 12. septembra u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, pušten je u ponedjeljak iz pritvora.

Informaciju o puštanju Vranja iz pritvora saopćila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

”Edin Vranj je pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović. Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo s riječi na dijela”, saopćila je Turković.

Navodni zločini u Goraždu

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine 15. oktobra najavilo je podnošenje prijedloga Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da predmet protiv osumnjičenog Vranja bude ustupljen pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Vranj, bivši načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizirani kriminal, uhapšen je početkom septembra na graničnom prelazu Uvac.

Razlog je, kako je medijima potvrdio Vranj, krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije tada je navelo da je za Vranjem “raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO