Dodikovo skrnavljenje Predsjedništva BiH: Harmonikaš i piće

Kako se vidi na snimku koji je SNSD objavio na Twitteru Dodik u društvu njabližih saradnika, među kojima je i ministar u Vijeću ministara Staša Koštarac, pjeva u društvu haromonikaša.

Tokom „nastupa“ Dodik je telefonom pozvao majku objašnjavajući joj kako se „veselo društvo“ nalazi u „po Sarajeva“

Po završetku sjednice Predsjedništva BiH novinarima se na press konferenciji obratio član Predsjedništva Milorad Dodik.

Treba naglasiti da je Dodik glasao protiv svih tačaka koje su bile na dnevnom redu današnje sjednice.

Dodik je prokomentarisao i “performans” koji je danas izveo u zgradi Predsjedništva BiH kada je u “odabranom” društvu, uz pratnju harmonikaša, i sam zapjevao nekoliko pjesama.

“Čovjek je ušao normalno u zgradu, to je moj poznanik iz Banje Luke, iako se sada neki utrkuju da mene kvalifikuju s psihološkog stajališta. Ko pokušava napraviti atmsoferu ovako ratnom, za tim nema potrebe. Niko ovdje ne priziva sukobe, osim nekih bolesnih glava. Neka Komšić utvrdi ko. Bile su lijepe pjesme, ‘Romanija’, ‘Srpkinja je mene majka rodila’ i još neke pjesme. Pjevao sam svojoj majci, šta je tu problem, šta se tu dešava? Šta je nenormalno, to što smo normalni?”, rekao je Dodik i dodao:

“Ja ne zavirujem u njihove kabinete pa mogu raditi šta hoće. Ovaj kabinet pripada srpskom članu Predsjedništva i mi smo se okupili da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Svi koji kite ovako ili onako, njihov problem. Šta je tu nenormalno i nedozvoljeno? Gdje piše da ne smije hamornikaš ući u kabinet? Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u kabinetu, kao kod Džaferovića. Evo, ja i Komšić smo u Džaferovićevom kabinetu pili rakiju prije nekoliko mjeseci”, rekao je Dodik.

Glasao protiv svih tačaka na sjednici

Dodik je danas nakon sjednice ovog državnog organa kazao da je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i da će se o njima raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Dodik je danas, iako je glasao protiv, ipak tražio da se neke tačke ne stavljaju na dnevni red.

To su tačke koje se tiču finansija, što je nova metoda rada na sjednicama. Džaferović i Komšić su mu izašli ususret i pristali na njegov prijedlog.

Razmatran ugovor sa Islamskom zajednicom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatralo ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, ali je izjašnjavanje o ovom pitanju ostavljeno za narednu sjednicu, piše Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon sjednice izjavio novinarima da je njihov cilj da tu obezbijede jedinstven stav sve trojice članova Predsjedništva BiH, jer je riječ o delikatnim stvarima.

“Po tumačenju Šefika Džaferovića i mene, riječ je o ugovoru ‘sui generis’, ugovoru svoje vrste, koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu i to po svojim bitnim obilježjima ima karakter međunarodnog ugovora. I kod Srpske pravoslavne crkve ima karakter međunarodnog ugovora zbog toga što je sjedište SPC-a u Beogradu”, pojasnio je Komšić.

Napomenuo je da je sjedište Islamske zajednice u Sarajevu, “dakle taj element inostranosti otpada, jer Islamska zajednica ima sjedište u Sarajevu”.

“Da bismo postigli ravnopravan odnos prema vjerskim zajednicama u BiH, naše je mišljenje da Predsjedništvo treba da prihvati i ovaj ugovor. Dodik se tome protivio zbog toga što je taj ugovor različit u odnosu na ugovore sa SPC-om i Kataličkom crkvom. I jeste, različit je utoliko koliko je različit islam u ispoljavanju, odnosno koliko je različito ispoljavanje i upražnjavanja religije drugačije kod muslimana u odnosnu na pravoslavce i katolike”, kazao je Komšić.

Dodik povukao ‘vitalni nacionalni interes’

Kazao je i da je na današnjoj sjednici razmatran cijeli set tačaka iz nadležnosti Predsjedništva BiH, a tiču se stvari koje su vezane za vanjsku politiku.

Po njegovim riječima, član Predsjedništva Milorad Dodik je bio protiv svih tačaka, “što nije ništa novo, on je to već i ranije radio i najavio”.

“Na jedan cijeli set tačaka je povukao vitalni nacionalni interes, a to su tačke koje su po drugi put došle na sjednicu Predsjedništva BiH. To je njegovo ustavno pravo, bez obzira koliko nama izgledale neke stvari apsurdne s ove tačke s koje gledamo cijelu situaciju” kazao je Komšić.

Naveo je i da je Dodik tražio da se skinu pojedine tačke koje se tiču finansijskih sredstava, odnosno nekih sredstava koja su trebala ići za RS i Federaciju BiH po osnovu međunarodnih ugovora.

Danas je u Sarajevu održana redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ali, više od same sjednice pažnju javnosti izazvao je član Predsjedništva Milorad Dodik koji je u svoj kabinet, kako je i najavljivao prošle sedmice, doveo harmonikaša.

Kako se vidi na snimku koji je SNSD objavio na Twitteru Dodik u društvu njabližih saradnika, među kojima je i ministar u Vijeću ministara Staša Koštarac, pjeva u društvu harmonikaša.

Tokom „nastupa“ Dodik je telefonom pozvao majku objašnjavajući joj kako se „veselo društvo“ nalazi u „po Sarajeva“.

Glasaće protiv prijedloga na sjednici

Kako se može vidjeti na snimku, dok harmonikaš svira, a ostali pjevaju i piju alkoholno piće, Dodik je pjevao pjesmu Šabana Šaulića “Raširi ruke o majko stara”, a pjevale su se pjesme i “Srpkinja je mene majka rodila” i “Romanija”.

Dodik je ranije je najavio da će glasati protiv svih prijedloga na današnjoj sjednici i odluka Predsjedništva BiH i tako nastaviti bojkot rada institucija.

Mediji pišu da je harmonikaš stigao i otišao službenim automobilom, dakle onim koji je kupljen novcem građana Bosne I Hercegovine i koji se koriste, očito, za lične hirove bh. političara.

Izvor: Agencije