Lokalni izbori u S. Makedoniji i na Kosovu: Opozicija ima razloga za slavlje

Građani Sjeverne Makedonije i Kosova birali su lokalnu vlast; izbori ocijenjeni kao test političke snage za vlade u Skoplju i Prištini.

Građani Kosova i Sjeverne Makedonije birali su novu lokalnu vlast (EPA)

Nakon što su zatvorena birališta, do dugo u noć brojani su glasovi na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 80 općina i gradu Skoplju. Pravo glasa imalo je 1.824.864 osoba koje su upisane u birački spisak.

Gradonačelnik može biti izabran u prvom krugu, ako dobije većinu glasova od trećine upisanih birača, u protivnom ide se u drugi krug.

Lokalne vlasti birane su i na Kosovu.

Prema izlaznim anketama, kandidati iz opozicione Demokratske partije pobjeđuju u prvom krugu u Južnoj Mitrovici i Uroševcu, a drugi krug glasanja biće organizovan u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu i Đakovici.

Pravo glasa imalo je gotovo 1,9 miliona građana, a birali su gradonačelnike i odbornike u 38 opština.

Srpska lista pobijedila je u 10 općina sa većinskim srpskim stanovništvom, uz veliku izlaznost.

Izbori su održani u vrijeme epidemije korona virusa, a veći incidenti nisu zabilježeni.


Sve ostaje po starom na sjeveru Kosova, izbori protekli bez incidenata

Srpska lista je proglasila pobjedu u svih deset opština sa srpskom većinom i najavila da će se boriti za Zajednicu srpskih opština na Kosovu. Iz Srpske liste su saopštili da će njihova pobjeda “garantovati opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu”, javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović, koji je pratio dešavanja u Mitrovici.


Nije odlučena borba za Skoplje

Profesor političkih nauka na Pravnom fakultetu u Skoplju Nenad Marković ocijenio je, nakon što su počeli pristizati izborni rezultati, da se čini kako VMRO-DPMNE pobjeđuje u više općina na teritoriji Sjeverne Makedonije i da ima razlog za slavlje.

“Još nije odlučena borba za glavnu nagradu izbora, a to je grad Skoplje, gdje i VMRO-DPMNE i SDSM prognoziraju vodstvo.


Slavlje u sjedištvu VMRO-DPMNE-a


Samoopredjeljenje bez pobjede u velikim sredinama

Analitičar Behlul Beqaj je, komentarišući preliminarne rezultate lokalnih izbora na Kosovu, ocijenio da je vladajući Pokret “Samoopredjeljenje” pogrešno protumačio veliku pobjedu na prošlim izborima.

“Oni su mislili da je Albin Kurti razlog što su dobili tako veliku podršku, ali osnovni razlog podrške bilo je masovno nezadovoljstvo prema dosadašnjim vlastima”, rekao je Beqaj.

Prema neslužbenim i nepotpunim rezultatima, Samoopredjeljenje nije u prvom krugu izbora osvojilo niti jedan veliki grad.


Velika izlaznost u općinama sa srpskom većinom

Najveća izlaznost je bila u četiri općine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, javio je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na podatke Centralne izborne komisije.

U Zvečanu je glasalo gotovo 84 posto od ukupnog broja upisanih birača. Na drugom mjestu po izlaznosti je Leposavić sa 74 posto birača, a velika izlaznost bila je i u drugim općinama sa srpskom većinom na Kosovu kao što su Sjeverna Mitrovica (67 posto), Novo Brdo (60 posto), Zubin Potok (64 posto), Štrpce (57 posto).


Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane idu u drugi krug

Prema izlaznim anketama, od sedam najvećih općina na Kosovu, tri načelnika izabrani su u prvom krugu – u Mitrovici, Uroševcu i Peći, a četiri će se birati u drugom – u Prištini, Prizrenu, Đakovici i Gnjilanu.


Srpska lista proglasila pobjedu

Srpska lista je proglasila pobjedu u svih deset općina sa srpskom većinom i najavila da će se boriti za Zajednicu srpskih općina na Kosovu.

Centralna izborna Komisija je objavila da je na osnovu do sada prebrojanih glasova predsjednik Srpske liste Goran Radojević osvojio 86,37 posto glasova.

Srpska lista osvojila je 100 posto glasova za odbornike Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, saopćeno je na web-stranici CIK-a.


Beqaj: Prepotentno Samoopredjeljenje na silaznoj putanji

Profesor političkih nauka Behlul Beqaj kaže da nije iznenađen rezultatima izlaznih anketa nakon lokalnih izbora na Kosovu, jer je “Vetëvendosje (Samoopredjeljenje) na jedan prepotentan način iskoristila svoju plebiscitarnu pobjedu”, i da je nakon šest mjeseci “prokockala taj plebiscitarni trend i ona se momentalno nalazi na silaznoj putanji”.

Beqaj smatra da je odnos vlasti bio prepotentan u odnosu na opoziciju, dok se s druge strane nalazi jedna reformisana struktura političkih stranaka.


Nije bomba, nego metak

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović javlja da je vrlo brzo demantovana informacija po kojoj je bombom napadnut granični prijelaz Jarinje. Naveli su kako je na prijelaz pucano iz vatrenog pružja, ali niko pri tome nije povrijeđen.

U međuvremenu je i kosovska policija demantovala navode više medija da je na prijelaz Jarinje bačena bomba.

Lokalnim medijima je potvrđeno da je hicem iz vatrenog oružja pogođen kontejner koji koriste službenici granične policije i carine, javio je Fonet.


U 11 opština na Kosovu gradonačelnici će se birati u drugom krugu

U 11 opština gradonačelnici će se birati u drugom krugu glasanja, pokazuju rezultati Exit polla koji su predstavljeni na TV Klan Kosova, prenosi Anadolija.

Od 25 analiziranih opština u 11 će biti drugog kruga za izbor gradonačelnika, na osnovu ispitivanja birača na izlazu iz biračkih mjesta.

U Prištini, glavnom gradu Kosova, u drugi krug izbora idu Arben Vitia iz Samoopredjeljenja sa osvojenih 43,7 posto i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 27,1 posto glasova izašlih birača. Treći je Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova (PDK) sa 20,8 posto glasova.

U Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu, aktuelni gradonačelnik iz Samoopredjeljenja Mytaher Haskuka je osvojio 39,9 posto glasova, dok je drugi Shaqir Totaj iz PDK-a sa 35,3 posto glasova.

U Gnjilanu je tijesna bitka između aktuelnog gradonačelnika Lutfi Hazirija iz LDK-a (46,4 posto), ali će i on ići u drugi krug sa kandidatom Samoopredeljenja Albanom Hysenijem (40,7 posto).

U Podujevu je najviše glasova, 47,8 posto, dobio aktuelni gradonačelnik iz Samoopredjeljenja Shpetim Buliqi, ali će najvjerovatnije morati u drugi krug izbora sa kandidatom LDK-a Ekrem Hysenikoji je dobio 37 posto glasova.

LDK i VV idu u drugi krug izbora i u opštini Vitina.

Drugog kruga će biti u Đakovici (VV-AAK), Orahovcu, Klini, Mališevu, Vučitrnu i Kačaniku.

Prema Extip polu na čelu opštine Južna Mitrovica bit će Bedri Hamza sa osvojenih 53,12 posto glasova. On je pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika te opštine Agima Hatirija, kandidata Samoopredjeljenja.

Na čelu opštine Peć Gazmen Muhaxhiri iz LDK-a dobio je povjerenje građana da vodi opštinu i u trećem zaredom mandatu sa osvojenih 56 posto glasova.

U Uroševcu je ponovo pobijedio Ali Aliu iz PDK-a, dok je u Hani Elezi ponovo pobijedio nezavisni kandidat Rufki Suma. Burim Ramosaj iz Alijanse novo Kosovo (AAK) ponovo je pobijedio u Dečanu, a Burim Berisha iz LDK-a u Kosovu Polju. Bekim Jashari nezavisni kandidat pobijedio je Drenasu, a Ramiz Ladrovci iz PDK-a u Skenderaju.

U 10 opština sa srpskom većinom u kojima nije sprovedeno istraživanje Exit polla, očekuje se pobjeda Srpske liste.


Preliminarni rezultati kasno večeras

Po zatvaranju birališta počela je i objava izlaznih anketa prema kojima kandidati iz opozicione Demokratske partije Kosova pobjeđuju u prvom krugu u Južnoj Mitrovici i Uroševcu.

Po tim anketama drugi krug glasanja bit će organiziran u Prištini, Prizrenu, Gnjilanima i Đakovici.

Također, lokalni mediji izvještavaju o pobjedi u prvom krugu dosadašnjeg gradonačelnika Peći, koji je ponovo kandidat Demokratskog Saveza Kosova.

Centralna izborna komisija je saopćila da će kasno večeras objaviti preliminarne rezultate.


Lokalni izbori na Kosovu: Poznati prvi rezultati izlaznih anketa

U Prištini je Nikolina Zavišić i javlja prve rezultate izlaznih anketa, iz Mitrovice izvještava Zoran Kosanović.


Miran izborni dan u S. Makedoniji, gužve zbog tehničkih problema


CIK Kosova: Glasalo 43 posto birača

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je izlaznost na lokalnim izborima na Kosovu iznosila 43 odsto ili oko 770.000 birača.

Na konferenciji za novinare, predsjednik CIK -a, Kreshnik Radoniqi izjavio je da biračka mjesta zatvorena na vrijeme i da je počeo proces prebrojavanja glasova, prenosi Anadolija.

Najveća izlaznost je zabilježena u opštinama na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

U Zvečanu je glasalo 84 posto glasova, dok je u Leposavić izlaznost 74 posto. U Sjevernoj Mitrovici izlaznost je 69, a u Zubinom Potoku 64,6 posto.

U Prištini je izašlo 45 posto upisanih birača, a u Prizrenu 35,5 posto.


Pucano na prijelaz Jarinje

Kosovska policija objavila je na zvaničnoj Facebook stranici da je od graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinje u popodnevnim satima upotrijebljeno vatreno oružje koje je pogodilo kontejner kojeg koriste službenici granične policije i carinici Kosova.

“Na osnovu prvih informacija sumnja se da je pucano iz smjera sela Tušnica, u Srbiji”, navela je kosovska policija.

 

 

U ovom inicidentu nije bilo povrijeđenih.

Saobraćaj na ovom graničnom prelazu odvija se bez problema.


Velike gužve i produženo glasanje

Osim problema sa aparatima za čitanje otisaka prstiju, izborni dan je protekao mirno, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Procjena policije je da je zborni dan protekao mirno bez ozbiljnog narušavanja izbornog procesa. Međutim, problem su stvorili aparati za čitanje otisaka prstiju, koji se prvi put uvode na ovim lokalnim izborima. Na dijelu biračkih mjesta javio se problem njihovog funkcionisanja”, pojasnila je Smilevska.

Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska-Evrosimoska pojasnila je da je na nekoliko mjesta usporeno glasanje zbog problema sa radom uređaja za elektronsku identifikaciju, koji su novina u izbornom procesu.

Zbog toga su stvorene velike gužve pa i nakon 19 sati mogu glasati ljudi koji su došli na birališta.


Drugi krug 31. oktobra

Na ovim lokalnim izborima zabilježena je manja izlaznost nego na ranijim izborima – do 18 sati na birališta je izašlo oko 50 posto građana.

Građani su birali između 299 kandidata za gradonačelnike i 572 liste za odbornike sa ukupno 10.532 kandidata.

Odbornici se biraju u prvom krugu, gradonačelnik može da bude izabran ako dobije većinu glasova od trećine upisanih birača, u protivnom, glasa se u drugom krugu izbora.

Drugi krug lokalnih izbora, u opštinama u kojima bude potrebe za tim, bit će održan 31. oktobra.


Veća izlaznost na sjeveru Kosova

Građani Prištine koji su danas iskoristili pravo glasa nadaju se boljoj budućnosti.

Građani Kosova nešto su manje zainteresirani za izbore nego u prethodnim izbornim ciklusima, javlja Al Jazeerina reporterka Nikolina Zavišić.

“Do 15 sati na lokalnim izborima na Kosovu glasalo je nešto manje od 500.000 građana, to je negdje oko 27 posto. Prije četiri godine izlaznost do 15 sati bila je 29 posto, a 2013. godine – 32 posto.”

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović javlja da je izlaznost na sjeveru Kosova znatno veća nego u ostatku zemlje.

“U Sjevernoj Mitrovici do 15 sati glasalo je 55 posto birača, međutim u opštini Zvečan izlaznost do 15 sati je čak 57 posto, a u druge dve opštine sa većinskim srpskim stanovništvom – Leposaviću i Zubinom Potoku izlaznost je oko 45 posto.”

Na sjeveru Kosova u prijepodnevnim satima glasala je gotovo trećina birača (EPA)

Zbog korona virusa predizborna kampanja se odvijala uglavnom putem medija i društvenih mreža.

Glasanje je pratilo više od 20.000 posmatrača, predstavnika civilnog društva, političkih partija, medija i stranih ambasada.


U jeku visokih tenzija

Izbori na Kosovu održani su u jeku visokih tenzija između Prištine i Beograda.

Posljednjih nekoliko sedmica sjever Kosova, gdje živi pretežno srpsko stanovništvo, obilježile su demonstracije i sukobi sa policijom, prvo zbog uvođenja posebnih registarskih oznaka za vozila koja na Kosovo ulaze sa srbijanskim registarskim oznakama, a onda i zbog akcije policije Kosova zbog suzbijanja kriminala.

Parlamentarni izbori donijeli su pobjedu Samoopredjeljenju premijera Albina Kurtija koji je mogao samostalno da formira Vladu, pa su lokalni izbori prvi veliki politički test za ovu stranku.

Dvije najveće opozicione stranke, Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) u lokalne izbore ulaze sa ambicijama da zadrže utjecaj u velikom broju općina.

Srpska lista ima kandidate u svim općinama sa srpskom većinom i želi da zadrži sva gradonačelnička mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije