Dodik: Najbolje da se vratimo na ‘fabrička podešavanja’

Da su Srbima 1995. rekli da je ovo novo ustrojstvo BiH i ponudili ovo što imaju danas, rat ne bi bio završen, niti bi potpisali Dejtonski sporazum, rekao je Milorad Dodik.

Uvijek sam govorio da ne bih žrtvovao mir za Republiku Srpsku, rekao je Dodik (EPA)

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik smatra da Bosna i Hercegovina nikada nije bila stabilna, ali da nema nijednog razloga da se neko zabrine zbog priča o ratu.

Dodik je na Jahorini rekao da samo oni zlonamjerni pokušavaju da naprave još više zla forsiraju priče o sukobu i ratu.

“Niko ovdje ne potencira sukob i rat, ali očigledno ima nekih, koji su izvještavali kad je ovdje bio rat, a kojima to izgleda egzotično, pa pokušavaju da naprave takvu vrstu priče”, dodao je Dodik, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTRS.

Istakao je da su sve aktivnosti koje preduzima bh. entitet Republika Srpska “redovne, potpuno legitimne, ustavne i zakonite”.

‘Čitava BiH će živjeti u miru’

“To je ustavan proces koji Republika Srpska pokušava da uradi i uradiće, ništa drugo se ne izaziva. Očigledno da političko Sarajevo pokušava da nametne drugačiju percepciju o tome. Apsolutno mislim da nema bojazni u tom pogledu jer će Republika Srpska i čitava Bosna i Hercegovina živjeti u miru”, poručio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska ne pravi projekt odvajanja i secesije i da se ponaša u skladu sa Ustavom.

“Donosićemo samo propise u skladu sa Ustavom i našim nadležnostima, a one nadležnosti koje su date Bosni i Hercegovini nećemo dirati, ali ne želimo nasilje visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Dodao je da se Republika Srpska ponaša u skladu sa Ustavom i nikoga ne izaziva te da ima pravo na svoju vojsku, kao i da neće participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne.

‘Nikad ne bih žrtvovao mir’

Dodik je ranije danas istakao kako je uvijek govorio da ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku i naglasio da su sve aktivnosti koje preduzima  taj bosanskohercegovački entitet “političkog i pravnog karaktera” te da se “izvan toga neće ići”.

Na pitanje da prokomentira izjavu predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da ne može da se načudi tim riječima, prenosi Tanjug.

“Zar on misli da je moglo tako da mi to već ne bi uradili”, upitao je Dodik.

Naveo je da je Republika Srpska bila spremna da legalizuje Sud i Tužilaštvo BiH, ali da im se jasno propišu nadležnosti koje ne bi zadirale u entitetske, ali da ni to nije moglo.

‘Rat završen tako što je RS odustala od nezavisnosti’

“Mislim da je za sve u Bosni i Hercegovini najbolje da se vratimo, kako se zna reći, na fabrička podešavanja”, naglasio je Dodik.

Dodao je kako mora da podsjeti sve da je rat 1995. godine završen tako što je “Republika Srpska odustala od nezavisnosti, ali i tako što joj je Ustav, odnosno Aneks 4, dao dovoljno jaku autonomiju da se kaže ‘u redu, potpisujemo'”.

Prema riječima Dodika, da su “Srbima 1995. rekli da je ovo novo ustrojstvo Bosne i Hercegovine i ponudili ovo što imaju danas, rat ne bi bio završen, niti bi potpisali taj sporazum”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO