Tužioci zatražili formiranje predmeta protiv Dodika

Komentirajući zahtjev tužioca Džermina Pašića, Milorad Dodik je rekao da državni tužioci i sudije rade u neustavnim institucijama.

Čeka se reakcija glavne državne tužiteljice Gordane Tadić (Dejan Rakita/PIXSELL)

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zatraženo je hitno formiranje predmeta protiv člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog prijetnji teritorijalnom integritetu i najvišim državnim institucijama.

Za Al Jazeeru je to potvrdio tužilac Džermin Pašić, koji kaže da je sam službenom korespodencijom zatražio formiranje predmeta.

Inicijativu Pašića podržali su tužioci Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.. Još se čeka na stav glavne državne tužiteljke Gordane Tadić.

Pašić je naveo i kako, prema utvrđenoj proceduri, on sam ne može da formira predmet po službenoj dužnosti, ali da to treba da učine nadležni tužioci.

“Poštovani, u odnosu na medijske istupe člana Predsjedništva BiH Dodik, Milorada u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH, na način u kojem se u stepenu osnova sumnje ispunjavaju obilježja krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH, ukoliko to već nije učinjeno, iniciram hitno formiranje predmeta, a sve sa ciljem pravovremenog djelovanja Tužilaštva BiH i krivičnopravne zaštite integriteta BiH”, naveo je tužilac.

Kaznena djela protiv integriteta BiH

Dio Kaznenog zakona koji je spomenuo odnosi se na kaznena djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine.

Tako je, naprimjer, za djela opisana kao pokušaj umanjenja odbrambene moći zemlje, propisana kazna zatvora od najmanje tri godine, prenosi Hina.

Dodik je u nizu svojih istupa ranije ove sedmice najavio da će poduzeti korake koji bi vodili ukidanju Oružanih snaga BiH, a njihovim pripadnicima zaprijetio je progonom s teritorija bh. entiteta Republika Srpska.

Najavio je i formiranje nove vojske RS-a, što bi prema Kaznenom zakonu BiH predstavljalo uspostavu paravojnih jedinica, za što je opet propisana kazna od najmanje pet godina zatvora.

Za napad na ustavni poredak koji bi za posljedicu imao nasilje i razaranje u BiH se može dobiti kazna od najmanje deset godina zatvora.

Dodikova reakcija

Komentirajući zahtjev tužioca Pašića, Milorad Dodik je rekao da državni tužioci i sudije rade u neustavnim institucijama.

Također je istakao kako je ova inicijativa u Tužilaštvu BiH pokrenuta po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA).

Rekao je da, osim što rade u neustavnim institucijama, “sudije i tužioci nikada se nisu pobunili što radi po nalogu SDA” i da “ne primjećuju da ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu dio Ustava, koji bi svima trebalo da bude vrhovni pravni akt”, prenosi FoNet.

“Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH, institucije predviđene Ustavom BiH. U kojem članu Ustava su institucije u kojima rade tužioci i sudije BiH, pitam ih javno. Ne moraju meni odgovoriti, neka odgovore sebi”, poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je ranije izrazio očekivanje da će svi Srbi koji rade u državnim insitucijama BiH, koje u RS budu proglašene nezakonitim, preći u strukture vlasti tog entiteta, a  na to je pozvao vojnike, policajce, tužioce i suce u Sudu BiH.

No sudac tog suda Branko Perić odmah mu je poručio da na njega ne računa, upozorivši kako je krajnje vrijeme da se Dodika zaustavi u njegovim napadima na državu.

“Ne vjerujem da bi se neko od sudaca i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona”, kazao je sudac Perić, prenosi Hina.

Dodkov savjetnik Milan Tegletija, koji je ranije bio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, s kojeg je morao odstupiti zbog umiješanosti u korupciju, otišao je korak dalje kazavši da bi eventualno hapšenje njegovog šefa potaklo eskalaciju krize.

“Svaki pokušaj njegovog (Dodikovog) hapšenja dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bio bi teško kršenje Daytona i uvelo bi BiH u nepredvidiv razvoj događaja”, kazao je Tegeltija.

Izvor: Al Jazeera i agencije