Porfirije: Historija Sarajeva nas uči da smo potrebni jedni drugima

Porfirije je došao u dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

Porfirija je u centru Sarajeva dočekao veliki broj vjernika (Fena)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije počeo je dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je zahvalio “jer u Sarajevo donosi ljubav i mir”, prenosi Fena.

“To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane sveta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva sveta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Istorija Sarajeva nas uči da smo posle promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima” kazao je Porfirije.

Smatra da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga…

‘U duhu evanđelja, mira i ljubavi’

“Sarajevo je kroz vekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. veka i mole se Bogu. O tome svedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu” istakao je Porfirije.

Poručio je da će dolaziti u Sarajevu u duhu evanđelja, mira i ljubavi.

Patrijarh će sutra u 9:30 sati služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, prenosi Fena.

Također će posjetiti i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih općina.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Izvor: Agencije