Izborna tišina na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji

Lokalni izbori na Kosovu prvi su veliki politički test za stranku premijera Kurtija; predizbornu kampanju u Sjevernoj Makedoniji obilježile ekološke i lokalne ekonomske teme.

Glasanje na Kosovu pratit će više od 20.000 posmatrača, predstavnika civilnog društva, političkih partija, medija i stranih ambasada (EPA)

Na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji traje izborna tišina, uoči lokalnih izbora za gradonačelnike, načelnike i odbornike općina, koji se održavaju u nedjelju.

Izbori na Kosovu održavaju se u jeku visokih tenzija između Prištine i Beograda.

Posljednjih nekoliko sedmica sjever Kosova, gdje živi pretežno srpsko stanovništvo obilježile su demonstracije i sukobi sa policijom, prvo zbog uvođenja posebnih registarskih oznaka za vozila koja na Kosovo ulaze sa srbijanskim registarskim oznakama, a onda i zbog akcije policije Kosova zbog suzbijanja kriminala.

Parlamentarni izbori donijeli su pobjedu Samoopredjeljenju premijera Albina Kurtija koji je mogao samostalno da formira Vladu, pa su lokalni izbori prvi veliki politički test za ovu stranku.

Dvije najveće opozicione stranke, Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) u lokalne izbore ulaze sa ambicijama da zadrže utjecaj u velikom broju općina.

Srpska lista ima kandidate u svim općinama sa srpskom većinom i želi da zadrži sva gradonačelnička mjesta.

Glasanje će pratiti 20.000 posmatrača

Na izborima na Kosovu, na kojima pravo glasa ima 1,88 miliona birača, učestvuju 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Učestvuje i više od 5.000 kandidata za odbornike općinskih skupština.

Zbog korona virusa kampanja se odvijala uglavnom putem medija i društvenih mreža.

Glasanje će pratiti više od 20.000 posmatrača, predstavnika civilnog društva, političkih partija, medija i stranih ambasada.

Predizborna tišina i pred makedonske izbore

U Sjevernoj Makedoniji u ponoć je počela predizborna tišina pred sutrašnje lokalne izbore i trajat će do zatvaranja biračkih mesta, sutra u 19 sati.

Biračka mjesta bit će otvorena ujutro u sedam sati, a biće birani odbornici i gradonačelnici u 80 opština i u Gradu Skoplju, piše agencija MIA, prenosi Tanjug.

Građani će birati između 299 kandidata za gradonačelnike i 572 liste za odbornike sa ukupno 10.532 kandidata.

Pravo glasa ima 1.824.864 lica koja su upisana u birački spisak.

Drugi krug lokalnih izbora, u opštinama u kojima bude potrebe za tim, bit će održan 31. oktobra.

Predizbornu kampanju u Sjevernoj Makedoniji obilježile su ekološke i lokalne ekonomske teme.

Izvor: Agencije