Srbija će prepustiti slučaj Edina Vranja pravosuđu BiH

Bh. državljanin je uhapšen početkom septembra na graničnom prelazu Uvac, na osnovu krivične prijave iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

Edin Vranj je u pritvoru od 30 dana, počev od 14. septembra (Patrik Macek / PIXSELL)

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz pozdravio je najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija poduzima korake u pogledu jačanja pravne saradnje sa BiH u vezi sa predmetima za ratne zločine.

“To je važno za izgradnju povjerenja između dvije države i podršku pravdi”, rekao je Brammertz, izvijestio je Tanjug.

Kako navodi ista agencija, tužilac je naveo da su se u nedavnim razgovorima sa predsjednikom Vučićem u Beogradu složili da hapšenja na graničnim prijelazima podrivaju uspješnu saradnju među tužiocima u regiji.

“Zato sam zahvalan predsjedniku Vučiću što se bavi tim pitanjem, počevši sa danas najavljenim mjerama”, naglasio je Brammertz.

Budući da će se srpski i tužioci za ratne zločine iz BiH uskoro sresti, od njih očekujem konkretne dogovore o transferu mnogo većeg broja predmeta, naveo je.

“Moja kancelarija će nastaviti da radi sa kolegama tužiocima na pomenutim predmetima, uključujući pristup našim dokazima i ekspertizi”, napisao je Brammertz.

On je dodao da žrtve moraju vidjeti da će osumnjičenim ili optuženim za ratne zločine biti suđeno bez obzira na mjesto boravka i da će pravda biti zadovoljena.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije u četvrtak je izjavio da je Srbija spremna prepustiti bosanskohercegovačkom pravosuđu slučaj Edina Vranja u formi optužnice.

Inicijativa o unapređenju saradnje s nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama dvije zemlje je jednostrana inicijativa Srbije s ciljem slanja poruke mira i saradnje, rekao je on.

Vučić je, odgovarajući na pitanje na čemu Srbija insistira u regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločinaca, o čemu je u četvrtak prije podne imao sastanak, kazao da će tužioci Srbije razgovarati s kolegama u Bosni i Hercegovini, jer je spremna prepustiti bh. pravosuđu slučaj Edina Vranja u formi optužnice, prenosi Tanjug.

‘Poruka mira i saradnje ljudima u BiH’

“To je naša jednostrana inicijativa. Želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u Bosni i Hercegovini, pre svega Bošnjacima”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, “ovim prijateljskim činom će moći svi građani Bosne i Hercegovine da uđu u Srbiju da se ne plaše od navodnih tajnih optužnica, koje nismo imali, jer smo optužnice u potpunosti prepustili nekom drugom”.

“To je važna karika u celom ragion. Da li će odgovoriti na to, ne znam, ali je važno da mi pokažemo svoju dobru volju. Ako budu umeli da cene – dobro, ako ne – onda ništa”, rekao je on.

Vranj, bivši načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizirani kriminal, uhapšen je početkom septembra na graničnom prelazu Uvac.

U pritvoru u Beogradu je 30 dana, počev od 14. septembra, odlukom Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Srbije.

Optužen za ratne zločine u Goraždu

Razlog je, kako je medijima potvrdio Vranj, krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije tada je navelo da je za Vranjem “raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

“On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine, kao islednik u logoru u Goraždu, učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”, navedeno je tada.

Izvor: Agencije