Demonstranti u Ljubljani laserom povrijedili pilota

Posada policijskog helikoptera koji je bila je ugrožena laserskim snopom koji je u nju usmjerio netko od okupljenih.

Ulicama Ljubljane u ponovo je demonstriralo više hiljada osoba (Reuters)

Posada policijskog helikoptera koji je u srijedu iznad centra Ljubljane kontrolirao demonstracije protiv vlade bila je ugrožena laserskim snopom koji je u nju usmjerio netko od okupljenih, objavila je u četvrtak ljubljanska  policija.

Policijski službenici su tokom protesta zabilježili osam krivičnih djela, najviše oštećenja tuđih stvari i napada na službene osobe, ali i jedan slučaj ugrožavanja sigurnosti policajaca u helikopteru koji je kružio iznad Trga republike pred zgradom parlamenta.

Počinjeno krivično djelo

“Tom su prilikom prema helikopteru  nepoznati počinitelji usmjerili laserski snop, što zbog načina kako se laserske zrake rasprše u letjelici predstavljaju opasnost za oštećenje očiju posade, navela je u priopćenju policija koja incident tretira kao krivično djelo pokušaja sprječavanja djelovanja službenih osoba.

“U konkretnom je slučaju jedan od pilota zadobio oštećenje oka i zatražio ljekarsku pomoć. Stepen njegovih ozljeda još nije poznat”, navela je ljubljanska policija, prenijela je Hina.

Ulicama Ljubljane u srijedu popodne i navečer ponovo je, kao i zadnjih sedmica demonstriralo više hiljada osoba, najviše zbog obaveznih COVID potvrda koje je uvela vlada, a dosta demonstranata tražilo je ostavku vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO