Brisel izričit: Sve članice EU-a snažno i jasno podržavaju BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je rekao da postoji najmanje sedam članica EU-a koje podržavaju mirnu disoluciju u BiH.

Pokušaji, koraci i izjave koji dovode u pitanje jedinstvo i teritorijalni integritet BiH nisu prihvatljivi, rekao je portparol EU-a (EPA)

Evropska unija i svih 27 članica snažno i jasno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekao je portparol EU-a u četvrtak, nakon što je člana Predsjedništva BiH i predsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ranije rekao da postoji najmanje sedam članica EU-a koje podržavaju mirnu disoluciju u BiH.

Odgovarajući na pitanje medija o potezima koji bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku udaljavaju od državnih institucija portparol EU-a Peter Stano poručuje da su svi postupci koji odstupaju od sveobuhvatnog jedinstva i suvereniteta BiH za EU neprihvatljivi.

”Pokušaji, koraci i izjave koji dovode u pitanje jedinstvo i teritorijalni integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo na prekid zapaljive retorike, retorike podjela uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija u BiH”, poručio je Stano, prenio je Tanjug.

Podsjetio je da BiH ima jasnu evropsku perspektivu, a da EU na tome radi sa BiH i njenim narodom kao sa jednom državom.

Spor oko statusa osuđenih za ratne zločine

Jedna od najvećih postratnih kriza u BiH traje od jula ove godine, nakon što je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko nametnuo izmjene krivičnog zakona, prema kojem je u BiH kažnjivo nijekanje utvrđenih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, zbog čega su srpski predstavnici stupili u bojkot državnih institucija.

Vlasti iz entiteta Republika Srpska neke od osuđenih ratnih zločinaca još uvijek smatraju herojima, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, vojnog i političkog čelnika RS-a tokom rata u BiH, koje je Međunarodni sud u Haagu osudio zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Milorad Dodik traži povlačanje tog zakona, prijeteći otcjepljenjem RS-a od BiH. Najavio je da će najkasnije početkom novembra parlamentu RS-a uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi Oružanih snaga BiH, jedinstvenog prikupljanja carina na niovu cijele države, kao i da će na području entiteta zabraniti rad pravosudnih institucija, uključujući i rad državnog tužilaštva.

Izvor: Agencije