Blinken pozdravio podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Američki državni sekretar je tokom susreta sa šefom diplomatije EU potvrdio trajnu važnost partnerstva Washingtona i Brisela te saradnje na rješavanju zajedničkih izazova.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o razvoju događaja u vezi sa Afganistanom i pozdravila pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken pozdravio je nedvosmislenu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, saopštio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price poslije susreta najvišeg američkog diplomate sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom u Washingtonu.

Blinken je, kako se navodi u saopštenju, tokom susreta potvrdio trajnu važnost partnerstva SAD i EU i riješenost Washingtona da se Briselom sarađuje na rješavanju zajedničkih izazova, piše Tanjug.

“Državni sekretar je rekao da cijeni nastavak nedvosmislene podrške koju Evropska unija pruža evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja i naglasio da je potrebno postići napredak u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Dodaje se da su dvojica zvaničnika razgovarala o razvoju događaja u vezi sa Afganistanom i pozdravila pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji, kao i održavanja narednog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Washingtona i Brisela koji bi trebalo da se održi kasnije tokom godine, prenio je Glas Amerike.

Blinken je tokom razgovora potvrdio podršku snažnijoj i spremnijoj američkoj odbrani koja, kako je naznačeno u saopštenju, doprinosi transatlantskoj i globalnoj bezbjednosti koja je kompatibilna sa NATO-om.

Strateško partnerstvo

Državni sekretar i visoki predstavnik naglasili su da namjeravaju da pokrenu dijalog o bezbjednosti i odbrani, što je dogovoreno na samitu SAD i EU u junu.

“Oni su zadužili svoje timove da utvrde obim i modalitete tog dijaloga”, zaključuje se u saopštenju.

Borrell, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti SAD-a u svjetlu intenziviranja transatlantske saradnje, objavio je da je sa Blinkenom imao dobru diskusiju koja će, kako je naznačio, produbiti strateško partnerstvo Evropske unije i SAD-a.

“Uz razmjenu stavova o geopolitičkim pitanjima, složili smo se da uskoro otpočnemo dijalog o bezbjednosti i odbrani, kao i da se konsultacije o indo-pacifičkoj regiji održe ove godine”, objavio je Borrell na društvenoj mreži Twitter.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO