Abazović: Obračun s kriminalom bi donio pomirenje

Samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak u regiji, istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Dritan Abazović: Svaka kriza ujedno je i nova šansa (EPA)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović smatra da bi se snažnijom borbom protiv kriminala i korupcije značajno umanjio i nacionalizam u zemljama regije, a onda bi, uvjeren je, uslijedilo pomirenje.

To je rekao na konferenciji u organizaciji britanskog sedmičnika Economist u Skoplju i dodao da je Crna Gora za devet mjeseci zaustavila šverc cigareta koji je 30 godina važio za “državni projekat”.

“Prema nekim procjenama, preko 20 posto svih cigareta na prostoru Evriopske unije i Velike Britanije dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa”, rekao je Abazović, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Radio-televizije Crne Gore.

Kriza je ujedno i nova šansa

Dodao je da je zaplijenjeno 1,4 tone kokaina, što je najveća zapljena kokaina u historiji Zapadnog Balkana.

“Ali, sve je to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog tužilačkog savjeta i reforme tužilaštva”, naveo je Abazović.

Rekao je da je svaka kriza ujedno i nova šansa.

“Smatram da zemlje Zapadnog Balkana konačno moraju da razumiju da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomjeriti fokus sa negativnih tema, koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je Abazović.

‘Promijeniti način ponašanja’

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, rekao je kako “naša retorika mora biti kompatibilna sa našim riječima”.

“Ukoliko zaista želimo da naše države postanu punopravne članice EU-a i da živimo u skladu sa evropskim vrijednostima, moramo promijeniti način ponašanja. Ne možemo na svojim granicama vidjeti neprijatelje, već prijatelje i partnere na zadatku izgradnje ekonomski jačeg regiona”, rekao je.

Cilj Crne Gore, kazao je Abazović, jeste da granice budu nevidljive, da se poboljša mobilnost i obnova porušenih mostova prijateljstva među državama Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO