Srbija: Podignuta optužnica protiv Edina Vranja

Tužilaštvo Vranja sumnjiči za, kako je navedeno, krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Edin Vranj uhapšen je početkom septembra na graničnom prijelazu Uvac (Patrik Macek / PIXSELL)

Tužilaštvo za ratne zločine iz Beograda podiglo je u srijedu optužnicu protiv Edina Vranja, zbog kako je navedeno, krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ.

„Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podneti predlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine“, navedeno je.

Vranj, bivši načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal, uhapšen je početkom septembra na graničnom prijelazu Uvac.

Krivična prijava iz 2018.

Razlog je, kako je medijima potvrdio Vranj, krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tada je navelo da je za Vranjem „raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

“On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”, navedeno je tada.

Vranju je po hapšenju određen pritvor od 30 dana, koji je u ponedjeljak produžen za još mjesec.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO