Sanaderu godina zatvora manje, HDZ-u potvrđena kazna veća od 400.000 eura

HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ivo Sanader će, osim kazne, državi morati vratiti 1,98 miliona eura (EPA)

Predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, referirajući se u srijedu na presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, izjavio je kako HDZ poštuje pravni poredak te će uplatiti kaznu za presudu stranci.

“HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu tj. novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćano donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku”, rekao je Plenković u centrali HDZ-a.

Vrhovni sud u srijedu je djelimično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 miliona kuna kazne [465.608 eura] dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14,9 miliona kuna [1,98 miliona eura] nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 miliona kuna [166.288 eura] manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Najveća korupcijska afera u Hrvatskoj

Vrhovni sud djelimično je ukinuo prvostupanjsku presudu i u dijelu koji se odnosi na u međuvremenu preminulu Nevenku Jurak, vlasnicu marketinške Fimi medije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, piše Hina.

Ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je 2016, godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožiju presudu donesenu još 2013.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3,5 miliona kuna [465.608 eura] kazne državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna [1,98 miliona eura] nepripadne koristi, u novembru 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Njima je Vrhovni sud potvrdio kazne pa je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić sada i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je prvom presudom iz 2013. bio osuđen na tri godine zatvora.

Blagajnica Branka Pavošević je osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je 2013. bila osuđena na godinu i šest mjeseci.

HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u javni budžet, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet miliona kuna [665.154 eura]

Jedino je glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda, a koju je danas potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

Sanaderu smanjena kazna zbog zdravstvenih tegoba

Obrazlažući smanjenje kazne Sanaderu Vrhovni sud je ustvrdio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio pojedinačne kazne, ali je pri odmjeravanju jedinstvene kazne propustio cijeniti ozbiljne zdravstvene tegobe optuženika.

Najviši sud za Sanadera i njegovu grupu navodi i da je od 2004. do 2009. godine, “postupala s ciljem pribavljanja nelegalnih sredstava, prikrivanja ostvarenih prihoda  i iz istih financiranja optužene političke stranke”.

Sanader je, dodaju, svojim postupanjem znatno urušio sistem povjerenja u institucije vlasti jer je svoj položaj koristio za osobno bogaćenje, a naročito za nezakonito finansiranje stranke kojoj je bio na čelu.

“Njegovo ponašanje je bilo usmjereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak. Riječ je o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer”, ustvrdio je Vrhovni sud.

Što se tiče ukinutog dijela presude vezane uz Nevenku Jurak Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka pa će morati “iznova provesti poseban postupak na temelju zahtjeva optužbe za oduzimanje imovinske koristi. Nakon što utvrdi je li preminula osoba počinila protupravnu radnju i je li tom radnjom ostvarena imovinska korist, donijeti će novu presudu koju je dužan i valjano obrazložiti”.

Za potvrđene kazne ostalim optuženicima Vrhovni sud navodi da nisu ni prestroge ni preblage te će ispuniti svrhu kažnjavanja.

Za kaznu HDZ-u Vrhovni sud je ocijenio da je riječ o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članstva, ali i broja zastupnika ima značajne prihode. “Stoga plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja”, zaključio je najviši sud u pravomoćnoj presudi.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska. Nakon odluke Vrhovnog suda u slučaju Fimi medija iza rešetaka čeka i pravomoćnu presudu za primanje mita u aferi Ina-MOL kojom je pred zagrebačkim Županijskim sudom osuđen na šest godina, dok je nedostupni čelnik MOL-a Zsolt Hernadi u odsutnosti kažnjen s dvije godine zatvora.

Izvor: Agencije