Završena akcija protiv švercera u Mitrovici, osam osoba uhapšeno

Građani sjevernog dijela Mitrovice napali su i gađali kamenjem policajce, nakon čega su pripadnici interventne jedinice ispalili suzavac; povrijeđeno šest policajaca.

Policija navodi kako je zaplijenjena razna roba i određeni materijalni dokazi na četiri lokacije (Al Jazeera)

Policija Kosova saopćila je u srijedu da je završena akcija protiv krijumčarenja robe tokom koje je šest policajaca povrijeđeno, a tri osobe uhapšene na sjeveru Kosova.

U saopćenju se navodi da je ukupno osam osoba uhapšeno na sjeveru Kosovu, od kojih troje na sjeveru, među kojima je jedan Srbin, dok su drugo dvoje Albanac i Bošnjak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Koha Ditore.

U drugim gradovima na Kosovu policijska akcija protekla je bez problema, ali se policija na sjeveru Kosova “suočila s otporom i napadima građana”.

Mediji sa sjevera Kosova i iz Srbije javljaju da je jedna osoba povrijeđena.

Blokada puteva, šok bombe, vatreno oružje…

Policija tvrdi, kako prenosi Koha, da je bila primorana preduzeti akciju koristeći “neophodna pravna sredstva” kako bi osigurala sigurnost građana i omogućuila slobodno kretanje, zbog toga što su oni direktno bili ugroženi i zato što su osumnjičeni “blokirali puteve, koristili šok bombe, vatreno oružje, ručne bombe i palili službena vozila”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla saopštio je da je današnja akcija policije bila usmjerena protiv kriminalaca, a ne protiv bilo koga drugog.

Poručio je da će sve osobe, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, biti suočene sa snagom zakona.

„Ova operacija nije usmjerena protiv bilo koje nacionalnosti. Ova operacija je usmerena protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriju Kosova. Dozvolite mi da vas obavestim da je tužilac u predmetu Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, pripadnici Jedinice za brzo reagovanje u Severnoj Mitrovici su većinom Srbi. Većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Dakle, nema govora o bilo kakvoj državnoj represiji protiv bilo koga”, rekao je Svecla.

Generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti rekao je da je operacija koja je danas izvedena rezultat jednogodišnje istrage. Kazao je da je današnji pretres bio planiran na 26 različitih lokacija u rejonu Peći, Prištine i Mitrovice, ali zbog otpora građana na sjeveru, na osam lokacija operacija nije izvedena. U vezi sa istragom o švercu, uhapšeno je osam osoba i za deset drugih se traga, kazao je Mehmeti.

Istakao je da je zbog reakcije suprotstavljanja policijskoj akciji, policija bila primorana da pošalje Specijalne policijske jedinice na sjever Kosova i da je tokom sukoba lakše povređeno deset policajaca. Takođe je povređen jedan građanin koji je, kako je kazao, ranije kažnjavan za krađu, a i nekoliko vozila je oštećeno.

Saradnja policije sa sudovima i tužiteljima

Policija Kosova je ranije saopćila kako se sve policijske radnje provode u koordinaciji s nadležnim tužilaštvima i sudovima, prenosi Anadolija.

Po njihovom nalogu se vrše provjere i pretresi na različitim lokacijama, poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe…

“U ovoj policijskoj operaciji, koja još uvijek traje, angažirana je Carina Kosova te jedinice različitih policijskih profila koje podržavaju operaciju. Kao rezultat intenzivnih istraga i profesionalnih radnji Policije i Carine Kosova, do sada je zaplijenjena razna roba i dokazi koji služe kao materijalni dokazi”, navodi se u saopćenju.

Kurti: Kriminalne grupe bit će uhvaćene

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je akcija policije Kosova bila usmjerena protiv švercera u Prištini, Peći i u sjevernom i južnom dijelu Mitrovice.

Na Facebooku je napisao da je policija u srijedu ujutro pokrenula operaciju pretresa nekoliko lokacija u Peći, Prištini i Mitrovici, kao i da je ona proizvod koordinirane akcije policije i tužilaštva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

“Oduzeta je roba koja predstavlja dokazni materijal. Kriminal i kriminalne grupe se neće tolerirati i bitće uhvaćeni. Borit ćemo se protiv krijumčarenja”, napisao je Kurti.

Pozvao je građane sjevernog dijela Mitrovice da ostanu mirni i ne nasjedaju na pisanje medija u Srbiji.

Josep Borrell pozvao na prekid nasilja

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je u srijedu na momentalni prekid nasilja na sjeveru Kosova.

U Briselu za Tanjug kažu da su ”diplomatski napori” EU-a u cilju smirivanja situacije ” trenutno u punom zamahu”.

”Nasilni incidenti na Sjeveru Kosova moraju se momentalno zaustaviti. Jednostrani i nekoordinirani potezi koji ugrožavaju stablnost su neprihvatljivi”, poručio je Borrell na Twitteru.

Šef diplomatije EU-a je ponovio da se sve otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog Kosova i Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada