NATO: Kosovska policija izvela akciju sprovođenja zakona

NATO je u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice, saopćeno je iz Brisela.

KFOR nastavlja da podržava primjenu nedavnog dogovora o deeskalaciji na sjeveru Kosova koji je postignut između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU, navodi NATO Foto: Kossev/Al Jazeera

NATO operaciju kosovske policije vidi kao “akciju sprovođenja zakona” i u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice, rečeno je iz sjedišta NATO u Briselu za Tanjug.

“Kosovska policija sprovodi operaciju primjene zakona širom Kosova. Misija KFOR-a, koju vodi NATO, u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice i ostaje potpuno fokusirana na svakodnevno sprovođenje svog mandata da osigura sigurno kruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, poručio je zvaničnik NATO-a za Tanjug.

U sjedištu NATO dodaju da KFOR nastavlja da podržava primjenu nedavnog dogovora o deeskalaciji na sjeveru Kosova koji je postignut između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU.

Podrška javnosti

Policija Kosova saopćila je u srijedu da je završena akcija protiv krijumčarenja robe tokom koje je šest policajaca povrijeđeno, a tri osobe uhapšene na sjeveru Kosova.

U saopćenju se navodi da je ukupno osam osoba uhapšeno na sjeveru Kosovu, od kojih troje na sjeveru, među kojima je jedan Srbin, dok su drugo dvoje Albanac i Bošnjak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Koha Ditore.

U drugim gradovima na Kosovu policijska akcija protekla je bez problema, ali se policija na sjeveru Kosova “suočila s otporom i napadima građana”.

Mediji sa sjevera Kosova i iz Srbije javljaju da je jedna osoba povrijeđena.

“Kosovske vlasti današnju akciju policije i carine vide iz prizme vladavine prava, odnosno borbe protiv krijumčarenja i, kao takva, ona je naišla na podršku javnosti,” javio je Al Jazeerin repoter Avni Ahmetaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na jugu zemlje sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić je rekao da postoji nekoliko stvari zbog kojih “Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile”, prenio je Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije