Njemačka: Neprihvatljivo zlostavljanje migranata i izbjeglica

Njemačka reagovala je na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima.

Više evropskih medija objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriji Hrvatske (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Vlada Njemačke reagovala je na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima vraćajući ih na teritorij Bosne i Hercegovine, a poručeno je kako je zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara neprihvatljivo.

Christofer Burger, pomoćnik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da bi sve vrste zaštite granica trebale biti u okviru humanitarnih standarda pod svim uvjetima, te da se treba pridržavati zakonodavstva Europske unije (EU) i međunarodnih zakona, prenosi Anadolija.

Burger je prokomentarisao i uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe sa fantomkama, za koje je kasnije potvrđeno da su hrvatski policajci, udaraju izbjeglice i nasilno usmjeravaju s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Poštivati ​​temeljne evropske vrijednosti

“Izvještaji i fotografije zabilježili smo s velikom zabrinutošću. Važno je da nacionalne vlasti brzo i sveobuhvatno riješe sve tvrdnje. Zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara je neprihvatljivo. Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i evropskim pravnim odredbama i poštivati ​​temeljne evropske vrijednosti”, poručio je Burger.

Više medijskih kuća, među kojima njemački časopis Spiegel, program Monitor njemačkog Prvog televizijskog kanala ARD, francuski list Liberation, srbijanski list Novosti te hrvatski RTL proveli su istraživanje u Hrvatskoj i Grčkoj tokom više od osam mjeseci i dokumentovali nasilje nad migrantima.

Nakon što su u medijima objavljeni snimci premlaćivanja migranata, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović te kazao da je utvrđeno da se radi o policijskim službenicima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO