Obilježavanje 9. januara: Neustavna proslava u RS-u

Ustavni sud je 2016., po apelaciji tadašnjega člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS-a neustavno.

Proslava Dana Republike Srpske, čije je obilježavanje 9. januara  Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim (Al Jazeera)

U Banjoj Luci se proslavlja Dan Republike Srpske, čije je obilježavanje 9. januara Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH donijela je 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud je 2016., po apelaciji tadašnjega člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS-a neustavno.

Srbi u Srebrenici obilježili 9. januar

Polaganjem vijenca u spomen sobi u Srebrenici srpski predstavnici lokalne vlasti obilježili su 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić izjavio je Feni da Bošnjaci u Srebrenici nikada neće prihvatiti taj datum.

“Tog datuma je krenulo najveće zlo na Bosnu i Hercegovinu, nad Bošnjacima i mi to ne priznajemo i nećemo nikad obilježavati. Što se tiče Srba nadam se da će i oni shvatiti da su tog dana napravili veliku grešku,” rekao je Fejzić, prenosi Fena.

I predstavnica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić kaže da je ogorčena na obilježavanje 9.januara.

“Deveti januar je dan genocida kada su Srbi osmislili da protjeraju Bošnjake iz istočne Bosne i stvore Republiku Srpsku koja je stvorena na genocidu. Mi taj datum  nikad nećemo prihvatiti niti obilježavati,” izjavila je Hajra Ćatić.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je po drugi put proglasio neustavnim 9. januar kao Dan Republike Srpske. Ocjenu ustavnosti tražilo je devet bošnjačkih i hrvatskih delegata u prošlom sazivu Vijeća naroda RS-a. Premijer tog bh. entiteta odluku Suda nazvao je političkom i poručio da će se 9. januar i dalje slaviti kao dan Republike Srpske.

Published On 29 Mar 2019

U Banjoj Luci se obilježava 9. januar, Dan bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2015. proglasio neustavnim. Na Trgu Krajine održan je svečani defile pripadnika entitetskog MUP-a, vatrogasaca i Civilne zaštite. Svečanosti je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, entitetska predsjednica Željka Cvijanović, kao i premijerka Srbije […]

Published On 09 Jan 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO