Nasim Haradinaj se pred sudijom izjašnjava o krivici

Potpredsjednik Udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova se tereti za iznošenje u javnosti tajnih podataka Specijaliziranog tužilaštva.

Nesim Haradinaj se na prvom ročištu nije izjasnio o krivici (Al Jazeera)

Potpredsjednik Udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj u petak će ponovo biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu zbog izjašnjenja o krivici.

Na prethodnom, prvom ročištu, koje je održano 18. decembra, nije se izjasnio o krivici po optužnici, koja ga, zajedno s predsjednikom Udruženja veterana OVK-a Hysnijem Gucatijem, tereti da je, iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijaliziranog tužilaštva o identitetu svjedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK-a, prenosi Tanjug.

Zvanično, nije se izjasnio jer nije imao vremena konsultirati se s braniocem, koji mu je tog dana formalno dodijeljen.

Haradinaj je tada sudiji rekao da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijaliziranog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi za to skinuti krivicu sa sebe i prebaciti je na Kosovo.

Bez odluke o početku suđenja

Gucati je ispitan dan ranije i negirao je optužbe.

U ostalim slučajevima koji se vode pred Specijaliziranim vijećima statusne konferencije još nisu zakazane.

Očekuje se da će prvo suđenje biti zakazano u postupku protiv Saliha Mustafe, koji je prvi optužen, uhapšen i izručen Hagu.

U trećem postupku pred tim sudom protiv nekadašnjih čelnika OVK-a Hashima Thacija i drugih najavljeno je da će do ljeta trajati istraga tužilaštva, koje je tražilo da se suđenje zakaže za septembar ove godine.

Odbrana optuženih se tome protivila, tražeći dodatno vrijeme za svoju istragu, a sud još nije odlučio kada će zakazati to suđenje.

Izvor: Agencije