BiH: Ugašen požar u migrantskom kampu Blažuj

Prema prvim informacijama u požaru nema povrijeđenih. 

(Video: Facebook/Pomoc izbjeglicama u BiH)

Požar koji je izbio u migrantskom kampu u Blažuju kod Sarajevo u petak navečer ugašen je, potvrđeno je Al Jazeeri iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Izgorio je jedan od šatora unatar kampa.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazivali su ogroman plamen unutar kampa.

Požar je prijavljen nešto iza 18:00 sati, rečeno je Al Jazeeri iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Nekadašnja kasarna Blažuj pretvorena je ranije u prihvatni centar, u kojem boravi stotine ilegalnih migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, koji pokušavaju ući u Evropsku uniju.

U zemlji boravi oko 8.000 ilegalnih migranata

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH trenutačno boravi do 8.000 ilegalnih migranata a njih gotovo 3.000 koncentriranih na području Unsko-sanskog kantona dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima.

Evropska komisija upozorila je vlasti BiH da se takva humanitarna kriza ne može tolerirati te je zatražila hitno rješenje kako migranti ne bi počeli umirati od gladi i zime.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler pozvao je na hitno rješavanje migrantske krize u zemlji.

“Situacija je potpuno neprihvatljiva. Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU”, izjavio je ambasador Sattler.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell kritizirao je nedavno da zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja u BiH, državne vlasti nisu našle rješenje za migrante.

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 miliona eura kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji.

Izvor: Al Jazeera