Vučić: Dok sam predsjednik, neće biti priznavanja Kosova

Srbi bi bili dobri ukoliko bi priznali nezavisnost Kosova, dan poslije bi krenuli zahtjevi za naplatu ratne štete, dva dana kasnije bi bilo: priznajte da ste počinili genocid.

Aleksandar Vučić je ponovio kako za njegovog mandata Srbija neće priznati Kosovo (EPA)
Aleksandar Vučić je ponovio kako za njegovog mandata Srbija neće priznati Kosovo (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da dok je on predsjednik, do izbora 2022. godine, neće biti priznavanja Kosova i da taj stav neće mijenjati.

“Ne znam šta bi moralo da se desi pa da se to promeni. Mi smo dali sve od sebe. Vodili smo pametnu politiku, sačuvali smo Srbiju od sukoba, ne junačeći se sačuvali živote onih koji žele da ostanu na Kosovu. Ulagali smo u njihov opstanak, ne ugrožavajući mir. Znam hiljade ljudi koji jedva čekaju neki novi sukob i našli bi bezbroj razloga zarad pravde i pravičnosti zbog čega bi to voleli. A kada bi ih upitali da li bi da se njihov brat ili dete sutra vrati u kovčegu, onda je to drugačije”, rekao je on za beogradske Večernje novosti.

‘Teško je sa Albancima i razgovarati’

“Vodili smo tešku politiku, srpsku politiku, štitili nacionalne interese i vodili računa da ne uđemo u sukob sa celim svetom i da ne dođe do bilo kakvog oružanog sukoba. Ne zato što smo slabiji, već zato što to nije potrebno. Srbiji je potreban razvoj”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazuje da je “teško sa Albancima i razgovarati”, prenosi Tanjug.

“Sve što vidite je kampanja na dnevnom nivou protiv Srba, Srbije i njenog predsednika. Srbi bi bili dobri ukoliko bi priznali nezavisnost Kosova, a samo dan posle bi krenuli zahtevi za naplatu ratne štete, dva dana kasnije bi bilo: priznajte da ste počinili genocid. I onda vidite da razgovarate sa ljudima koji ne žele da vas ubede da možemo nešto zajednički da radimo”, rekao je Vučić.

Njihovi svi razgovori, istakao je, svode se na “međusobno priznavanje”, a “100 puta sam im rekao da me to ne interesuje”.

“Šta Srbija dobija time? Kod njihovog rukovodstva mora da dođe do promene svesti, kao što je potreban pritisak iz Evropske unije da se ispuni ono što je potpisano, a zasta je garant upravo EU-a”, ocijenio je Vučić.

Razgovori s Merkel i Macronom

Dodao da dok se to ne ispuni ne vjeruje da će bilo ko imati veliko povjerenje u vjerodostojnost razgovora, u ozbiljnost, odgovornost i moguću isporuku bilo kakvih ozbiljnijih rezultata.

Na pitanje da li strahuje od ojačanja osovine Berlin – Washington poslije pobjede Joea Bidena i da li će oni biti na liniji ili priznavanje Kosova ili ništa od EU-a, predsjednik Srbije je rekao kako je “to njihova linija bila i ranije i nemam sumnju da će sada biti izraženija”.

“Imao sam veoma dobar razgovor sa predsednikom [Francuske Emmanuelom] Macronom i fer razgovor sa kancelarkom [Njemačke Angelom] Merkel. Pred nama nisu laki danu, ali to neće biti prvi put”, zaključio je Vučić.

Izvor : Agencije

Povezane

U predsjedništvu Srbije održan je sastanak predsjednika Aleksandra Vučića s predstavnicima Srba iz regije. Stigli su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, predsjednica bh. entiteta Republika Srpska, Željka Cvijanović, kao i predsjednik opozicijskog DF-a u Crnoj Gori Andrija Mandić. Nakon sastanka učesnici su saopštili da, iako je zajednički zaključak da su Srbi u regiji […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO