Pravoslavni vjernici dočekuju Božić

Zbog epidemioloških mjera crkvena kao i porodična okupljanja uglavnom su smanjena na najuže članove porodice.

Badnjak vodi porijeklo od Vitlejemske noći kada su pastiri nasjekli i donijeli grane da nalože vatru pored novorođenog Hristosa i njegove majke (Davorin Visnjic/PIXSELL)
Badnjak vodi porijeklo od Vitlejemske noći kada su pastiri nasjekli i donijeli grane da nalože vatru pored novorođenog Hristosa i njegove majke (Davorin Visnjic/PIXSELL)

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan, kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči Božića, najvećeg kršćanskog praznika.

Ujutro na Banji dan, prije izlaska sunca, vjernici su otišli u šumu po hrastovo drvo – badnjak, koji se uvečer pali na kućnom ognjištu.

Badnjak vodi porijeklo od Vitlejemske noći kada su pastiri nasjekli i donijeli grane da nalože vatru pored novorođenog Hristosa i njegove majke.

Slama koja se u kuću unosi sa drenovim prutićem podsjeća na noć kada se rodio Hristos, i kada je položen u jasle na slamu.

Na Badnju večer se ne spava, već očekuje svečani trenutak rođenja Hristovog.

Političari se trebaju okrenuti ljudima

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom u božićnoj poruci sveštenstvu i vjernicima apelirao je na organe vlasti, lokalne, kantonalne i entiteske, da se okrenu svojim građanima, da ih vide i sistemski ih pomognu kako je to organizirano i urađeno u socijalno uređenim društvima.

“Živ je Bog naš, živa je duša naša. Ne klonimo duhom. Neka život i radost života pobijede sve bijede i nevolje”, rekao je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Iz Srpske pravoslavne crkve upućen je poziv građanima da zahvale ljekarima i medicinskom osoblju koje u vrijeme pandemije korona virusa „se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života“.

Ta ljubav i žrtva obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje, saopćeno je iz SPC-a, prenio je Tanjug.

Badnjak pred porušenom crkvom

U Hrvatskoj je Badnjak obilježen pred porušenom pravoslavnom crkvom sv. Nikolaja na petrinjskom gradskom groblju, podržavajući na taj način građane sa ovog područja koji su ostali bez domova u razornom zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku, prenijela je Hina.

U Cetinju u Crnoj Gori badnjake su zasebno nalagali vjernici Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve.

Pravoslavni vjernici Božić dočekuju u strogom epidemiološkim mjerama zbog korona virusa, pa su i crkvena kao i porodična okupljanja uglavnom smanjena na najuže članove porodice.

Izvor : Agencije

Povezane

Na Cetinju vjernici Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve odvojeno održavaju tradicionalno nalaganje Badnjaka. Uprava policije Crne Gore ranije je saopštila da je spremna osigurati mirni doček pravoslavnog Božića u zemlji, u kojoj dio građana danima protestuje zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.  U božićnoj čestitki, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da se Božić […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO