VOA: Srbija pojačala zavisnost od ruskih energenata

To znači, kako navodi VOA, da Srbija sada ima ukupno dva pravca snabdijevanja plinom iz istog izvora.

Balkanski tok, čija je izgradnja kroz Srbiju počela u martu 2019, dio je plinovoda Turski tok, kojim se, preko Turske, Bugarske do Srbije i Mađarske, transportuje ruski plin (Arhiva)

Na puštanje u rad plinovoda Balkanski tok reagovao je Glas Amerike (VOA) ocjenom da je Srbija pojačala svoju zavisnost od energenta iz Rusije, prenosi Tanjug.

VOA podsjeća da je prvog dana nove godine u vojvođanskom mjestu Gospođinci pušten u rad Balkanski tok i da su zvaničnici na otvaranju poručili da ovim Srbija obezbjeđuje drugu, stabilniju trasu snabdijevanja plinom, koja ne ide više samo preko Ukrajine.

Balkanski tok, čija je izgradnja kroz Srbiju počela u martu 2019, dio je, navodi VOA, plinovoda Turski tok, kojim se, preko Turske, Bugarske do Srbije i Mađarske, transportuje ruski plin.

Stopostotno zavisnost

To znači, kako navodi VOA, da Srbija sada ima ukupno dva pravca snabdjevanja plinom iz istog izvora.

Bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić kaže da je Srbija sada jedina zemlja u Evropi koja stoprocentno zavisi od ruskog plina.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se ovim potvrđuje zavisnost Srbije od Rusije, ali napominje da je važno što je Beograd riješio pitanje snabdijevanja plinom.

“Veliko je pitanje kako će preko Ukrajine ići. Ovim Srbija svoje interese zadovoljava i obezbeđuje sigurno snabdevanje iz Rusije”, rekao je Milivojević za Glas Amerike.

Izvor: Agencije