IOM: Bosna i Hercegovina postala usko grlo za migrante

Međunarodna organizacija za migracije je saopćila kako pokušava pomoći hiljadama migranata u Bosni i Hercegovini koji pokušavaju doći do Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je primila gotovo 70.000 migranata od početka 2018. godine, navodi OIM (EPA)

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u utorak je saopćila kako pokušava pomoći hiljadama migranata u Bosni i Hercegovini koji pokušavaju doći do Evropske unije.

Zvaničnici agencije Ujedinjenih naroda za migracije navode kako je Bosna i Hercegovina postala usko grlo za mnoge ljude na putu ka EU te dodaju kako dolazi do prepirki između državne vlasti i lokalnih zvaničnika u vezi sa smještajem migranata, prenosi Anadolija.

“U protekle dvije sedmice svjedočili smo sve izraženijoj zabrinutosti zbog strašne humanitarne krize s kojom se suočavaju migranti u Biosni i Hercegovini”, rekao je Paul Dillon, glasnogovornik IOM-a, na konferenciji za novinare u Ženevi.

Lokalne vlasti su 23. decembra zatvorile kamp Lipa, u kojem je pomoć pružao i IOM.

Državne vlasti su dozvolile migrantima da ostanu tu, ali su se usprotivili lokalni nivoi vlasti.

“Gotovo 1.400 muškaraca koji su živjeli u kampu pridružilo se drugoj grupi od 1.500 ljudi, među kojima su žene i djeca, te borave u teškim uvjetima u blizini granice s Hrvatskom”, pojasnio je Dillon.

Humanitarna kriza

Naveo je kako je humanitarna kriza uzrokovana zatvaranjem kampa.

Nekoliko minuta nakon toga izbio je požar, u kojem je uništen kamp Lipa.

“Ovaj kamp je izgrađen ranije, kao odgovor na prenatrpane i neuvjetne uvjete na drugim mjestima”, rekao je putem videolinka Peter van der Auweraert, šef Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini.

Rečeno je kako je Bosna i Hercegovina primila gotovo 70.000 migranata od početka 2018. godine.

“Mnogi migranti koriste Bosnu i Hercegovinu kao tranzitnu rutu da iz, uglavnom Grčke, preko Hrvatske i Slovenije, dođu u Italiju”, kazao je Van der Auweraert.

Ističe kako je problem uglavnom u političkom odgovoru te da svake zime dolazi do situacije da migranti borave u izuzetno teškim uvjetima.

Noćna mora za sve

Gotovo 30 posto njih su Pakistanci, a slijede migranti iz Bangladeša, Afganistana, sjevera Afrike, naročito Alžira i Maroka, te Iraka.

“Ovaj scenarij je noćna mora. Ovi ljudi bi trebali biti na toplom, kao što je i ostatak Evrope u ovo praznično vrijeme”, rekao je zvaničnik IOM-a.

Van der Auweraert navodi kako lokalno stanovništvo možda ne želi zemlju “u kojoj imate spoj različitih migranata i azilanata, a tuda prolaze i izbjeglice”.

Smatra i kako je potrebno odnositi se humano prema tim ljudima.

Dodao je kako su migranti u kampu Lipa ljuti jer “znaju da je riječ o donošenju političkih odluka, koje su ih doveli u situaciju u kojoj se nalaze, što ih čini frustriranim”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada