Hrvatska: Proglašeno stanje katastrofe u tri županije

I dalje svi moramo biti na oprezu, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković se zahvalio svima koji su pomogli unesrećenim (Anadolija)

Sjednica Vlade Hrvatske vezana uz saniranje posljedica zemljotresa, koji je pogodio ponajviše Sisačko-moslavačku, ali i susjedne županije, počela je minutom šutnje za osmero mladih ljudi koji su tragično stradali u novogodišnjoj noći u Posušju, u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice rekao kako Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenim područjima, zbog velike materijalne štete koja je nastala nakon potresa od 6,2 stepena po Richteru.

Povrijeđene su 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest je otpušteno.

U akcijama su povrijeđena četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo prilikom pomaganja.

Svi moramo biti na oprezu

“Tlo se od ponedjeljka i dalje trese, to smo vidjeli i jutros, jer se potres osjetio i u Zagrebu. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali i dalje svi moramo biti na oprezu”, poručio je Plenković.

Premijer se zahvalio vojsci, Crvenom križu, HGSS-u, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pomogli unesrećenima.

“S obzirom da je Vlada trenutno suočena s dvije velike krize, potrese i COVID-19, odlučili smo danas proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke, dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije te oformiti stožer, na čijem će čelu biti ministar Tomo Medved, potpredsjednici će biti Boris Milošević i Darko Horvat”, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije