Oxford o Srbiji: Prva u Evropi, treća u svijetu po broju vakcinisanih na stotinu stanovnika

Prema podacima koji se odnose na posljednju sedmicu, ispred Srbije u svijetu su samo Izrael i Sjedinjene Američke Države.

U Srbiji do sada vakcinisano 438.000 ljudi (EPA)

Srbija je, prema prosjeku u posljednjih sedam dana, prva u Evropi, a treća u svijetu po broju vakcinisanih građana na 100 stanovnika, pokazuju podaci objavljeni na internetskoj stranici Our World in Data pri Univerzitetu u Oxfordu, prenosi Tanjug.

Prema tim podacima, ispred Srbije u svijetu su samo Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da je u Srbiji do sada vakcinisano 438.000 ljudi.

Brnabić je istakla da će biti dovoljno doza za revakcinaciju, jer se prilikom dolaska svakog kontingenta vakcina, odmah jedna polovina odvaja “sa strane”, da bi bilo dovoljno doza za revakcinaciju.

Vakcinisano više od 400 hiljada ljudi

“Srbija je druga u Evropi, odmah iza Velike Britanije, ali je Britanija zbog ogromnih problema sa korona virusom i velikog broja zaraženih, odlučila da revakciniše ljude posle 12, a ne posle tri nedelje, odnosno, praktično daju samo jednu dozu, što kod nas nije slučaj”, rekla je Brnabić za TV Pink.

To bi, ilustruje, bilo kao kada bi u Srbiju svih 1.170.000 koje imamo u zemlji, damo svima, ali samo po jednu dozu.

“Onda bismo imali više od milion vakcinisanih, ali bismo onda i mogli samo da se nadamo da će nam stići doze za revakcinu. Mi imamo drugačiju strategiju, uvek polovinu dobijene isporuke odvajamo za revakcinu”, rekla je Brnabić.

Prenijela je da je u Srbiji do sada vakcinisano 438.000 ljudi.

Stiže i Pfizerova vakcina

“I niko ne treba da brine za revakcinu. Realno smo prvi u Evropi, jer smo već obezbedili revakcinu za sve vakcinisane”, rekla je premijerka Srbije.

Ona je navela i da sutra stiže određena količina Pfizerove vakcine.

“U regionu je Srbija apsolutno prva po vakcinaciji, iza nas je Slovenije, Rumunija…”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je u Srbiji lider po procentu vakcinacije Raška, zatim Kuršumlija, dok je Beograd na 21. mjestu među lokalnim samoupravama.

Izvor: Agencije