Osude vandalizma na ambasadi Hrvatske u Sarajevu

Vandalski čin cijepanja zastave Evropske unije, koji se desio sinoć, osudila su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i HNS.

Nepoznate osobe oštetile su sinoć jarbol na zgradi hrvatske ambasade u Sarajevu, i zastavu EU (Arhiva)

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u nedjelju je osudila vandalski čin koji se u subotu navečer dogodio u centru Sarajeva, javlja Anadolija.

“Osuđujem uništavanje zastave Evropske unije na zgradi Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini”, ističe Turković.

Dodala je da je čvrsto i strateško opredjeljenje BiH članstvo u Evropskoj uniji, ali i unapređenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja.

“Očekujem od nadležnih istražnih organa u Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle ovaj nemili događaj”, zaključila je Turković.

HNS traži hitnu rekaciju

Hrvatski narodni sabor (HNS) zatražio je danas hitnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija u BiH kako bi se otkrio i krivično odgovarao počinilac koji je sa ambasade Hrvatske u Sarajevu oštetio jarbol i iscijepao zastavu Evropske unije.

U saopštenju HNS-a taj incident ocjenjuje se kao napad i navodi da to „nije put kojim Bosna i Hercegovina želi ići u budućnosti“.

“HNS osuđuje napad i zahtijeva hitnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija kako bi se počinilac otkrio i krivično odgovarao”, ističe se u saopštenju.

Iz HNS-a su naveli da se zalažu za evropsku BiH, da “žive i bore se kako bi pokrenuli njen put ka EU”, ali da, nažalost “ovakvi pokušaji rušenja svih demokratskih standarda vraćaju nekoliko koraka unazad”.

“Neprimjerene poruke i odnos sa susjednom zemljom, koja je najveći zagovornik stabilnost i razvoja BiH, ali i najveći zagovornik i partner evropske i evroatlantske BiH, nikako ne smije biti meta ovakvih ili sličnih napada”, naglašava se u saopštenju.

Oštećen jarbol i zastava Evropske unije

Dodaje se da se Hrvatska iskazala kao “pravi prijatelj i velika podrška pokušajima izgradnje evropske BiH i zaštiti pozicije prava hrvatskog naroda u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju”.

Iz HNS-a se nadaju da ovakvi i slični dogadjaji neće predstavljati smetnju “budućim prijateljskim nastojanjima Hrvatske prema Bosni i Hercegovini”.

“Uvjereni smo kako će se dobrosusjedski i partnerski odnosi BiH i Hrvatske u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naših naroda”, saopšteno je iz HNS-a.

Nepoznate osobe oštetile su sinoć jarbol na zgradi hrvatske ambasade u Sarajevu, i zastavu EU, dok je hrvatska zastava netaknuta, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada