Hrvatska policija spriječila EU parlamentarce da provjere stanje migranata

Četiri evroparlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako se postupa sa migrantima.

Četvero italijanskih zastupnika u Evropskom parlamentu uspjeli su doći u bihaćki kamp za migrante.

Italijanski mediji jučer su izvijestili o europarlamentarcima koji su došli na granicu s Bosnom i Hercegovinom s hrvatske strane, kod šume Bojna.

Hrvatska policija, nije im dozvolila doći do same granice s BiH.

Njihov dolazak u Bihać pratilo je i italijansko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je kontaktiralo ambasade Italije u Zagrebu i Sarajevu.

Provjera postupanja hrvatske policije

Europarlamentarci su htjeli provjeriti postupanja hrvatske policije prema migrantima.

Zaustavljeni europarlamentarci u razgovoru mobitelom, navodno s hrvatskim ambasadorom u Rimu, prijetili su da se slučaj “neće završiti ovdje?

“Humana Europa? o kojoj humanosti govorimo, ako eurozastupnici ne mogu čak ni vidjeti što se događa na europskom tlu? To je naše pravo. Tamo možda postoji netko tko nam želi nešto ispričati, tko s nama želi razgovarati. Je li to kazneno djelo, razgovarati na granici? Jer na to sumnjamo, odavde vidimo granicu na 100 metara. Što to mi ne smijemo čuti? Možda nećemo naći nikoga. Željeli smo vidjeti gdje je naša granica. Sada sumnjamo da postoje osobe koje mi ne smijemo ni vidjeti ni poslušati, jer drugačije se ne može niti objasniti zašto ne možemo na granicu, budući da se radi o europskom teritoriju gdje možemo ići.”

Reagirali su hrvatski eurozastupnici, iz najveće opozicione stranke, SDP-a. Pozivaju premijera i šefa diplomacije da se što prije očituju o ovom slučaju.

“Republika Hrvatska je članica Europske unije te je kao takva dužna poštivati njene zakone i vrijednosti, jer su to danas i naši zakoni i naše vrijednosti. Da, Hrvatska mora inzistirati na više sluha Europske unije prema stanju na našoj granici, ali ne na način da se članove Europskog parlamenta, koji su se uredno predstavili sprječava da rade ono na što imaju potpuno pravo. Je li to ta proklamirana europska politika HDZ-a u koju se Andrej Plenković toliko zdušno zaklinje?” pitaju se u hrvatskom SDP-u.

Hrvatska policija spriječila europaralmentarce

Četiri evroparlamentarca, kako pišu mediji diljem regije, Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.

Talijanski Avvenire, na koji se pozivaju, navodi da je situacija u šumi Bojna bila prilično napeta te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole, gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku.

Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

“Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da prestigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je 10-ak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima”, opisuje Avvenire što se dogodilo.

“Što se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo”, pitali su predstavnici Bruxellesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada