Zaev: Dijalog sa Bugarskom će biti smiren, idemo ka rješenju

Skoplje gubi vrijeme zbog toga što nije odobren pregovarački okvir, ali je EU najveći gubitnik, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Treba da pokažemo evropske vrijednosti tokom ovih izazovnih vremena - dijalog umjesto konflikta, rekao je Zoran Zaev (EPA)
Treba da pokažemo evropske vrijednosti tokom ovih izazovnih vremena - dijalog umjesto konflikta, rekao je Zoran Zaev (EPA)

Sa Bugarskom stvaramo dijalog bez konflikta, smiren i uz spremnost za saradnju, umjesto nacionalizma za domaću upotrebu i izolaciju, rekao je danas premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Kaže da komunikacija sa Sofijom ide u smjeru pronalaženja rješenja i smatra da dodavanje bilateralnih pitanja ne bi trebalo da bude prepreka evropskim integracijama, dok istovremeno, izbori u Bugarskoj ne bi trebali da spriječe sporazum o različitosti.

U intervjuu agenciju MIA, Zaev navodi da očekuje da specijalni predstavnik Vlado Vučkovski i ministri vanjskih poslova Bujar Osmani i Ekaterina Zaharijeva nastave razgovore nakon novogodišnjih praznika kako bi pronašli rešenja.

“Treba da pokažemo evropske vrijednosti tokom ovih izazovnih vremena – dijalog umjesto konflikta. Smirenje i spremnost na kooperaciju umjesto nacionalizma. Obje zemlje imaju obavezu prema makedonskim i bugarskim državljanima da stvore evropsku budućnost pridržavajući se evropskih vrijednosti”, ocijenio je Zaev, prenosi Tanjug.

‘Udarac za temelje EU’

Premijer Sjeverne Makedonije kaže da je ta zemlja zapravo dio Evrope, nakon jasne odluke prošlog marta svih članica i izvještaja Evropske komisije, ali i da svako odlaganje početka pregovora samo stavljaju pod upitnik kredibilitet EU-a.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija gubi vrijeme zbog toga što nije odobren pregovarački okvir, “ali je Evropska unija najveći gubitnik.”

“Ovo je udarac za temelje Evropske unije”, smatra Zaev.

“Mi ćemo se boriti jer naša djeca očekuju da dobijemo bitke u 21. stoljeću. Oni žele da budu dio EU-a i da budu sigurni i stabilni, kao što to sada jesu kada smo u NATO-u. Nećemo dozvoliti da određeni krugovi ugrožavaju zemlju. Nećemo, jer NATO štiti Sjevernu Makedoniju. Vodim ovu bitku koja je zajednička za Makedonce, Albance, Turke, Vlahe, Rome, Srbe, Bošnjake i sve ostale”, zaključio je Zaev.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO