EU povećala pomoć za migrante u BiH i poziva na obnovu Lipe

Migranti i izbjeglice ponavljaju da neće u šatore i traže pomoć EU-a.

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica nalazi se bez zaštite od 23. decembra kada je kamp Lipa zatvoren zbog adaptacije, a nakon toga i izgorio u požaru (Ljiljana Smiljanić/Al Jazeera)

Europska unija u nedjelju je najavila da će za 3,5 miliona eura povećati pomoć za migrante u Bosni i Hercegovini koji žive u neprihvatljivim uvjetima i pozvala je da se ponovo izgradi kamp Lipa nedavno izgorio u požaru.

Ova dodatna pomoć koja je namijenjena “ranjivim izbjeglicama i migrantima sučeljenim s humanitarnom katastrofom u Bosni” pridodaje se 4,5 milina eura koje je Brisel odobrio u aprilu 2020, saopćila je Evropska komisija, prenijela je Hina.

Nakon požara u kojem je 23. decemrba potpuno izgorio kamp u blizini bosanskog grada Bihaća, hiljade migranata je ostalo bez krova nad glavom, na granici EU-a, po jakoj zimi i po kiši.

“Situacija je neprihvatljiva. Smještaj prilagođen zimskim uvjetima nužan je za dostojan život koji mora biti zajamčen u svakom trenutku”, istaknuo je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, navodi se u priopćenju.

“Mjesne vlasti moraju staviti na raspolaganje postojeću infrastrukturu i osigurati privremeno rješenje (za smještaj) dok se kamp Lipa ne obnovi i ne postane trajna infrastruktura”, istaknuo je.

Vlasti traže rješenje za stotine migranata u BiH

Migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini ministar sigurnosti Selmo Cikotić u nazvao je humanitarnom, sigurnosnom i političkom situacijom, tokom posjete kampu Lipa na sjeverozapadu zemlje, gdje približno 900 migranata boravi na otvorenom.

Cikotić je u nedjelju rekao da samo jedan narod, Bošnjaci u dva kantona, Sarajevskom i Unsko-sanskom, snose teret migrantske krize, navodeći da je to nedopustivo.

“U ovom trenutku moramo hitno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuslovnim smještajnim, higijenskim, zdravstvenim i svim drugim okolnostima“, izjavio je Cikotić.

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica nalazi se na otvorenom od 23. decembra nakon što je kamp Lipa zatvoren zbog adaptacije, a nakon toga i izgorio u velikom požaru.

Pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine postavljaju šatore kako bi se tamo smjestili migranati, do izgradnje boljih uslova za boravak migranata, no oni još uvijek nisu spremni za prihvat osoba.

Cikotić je za ponedjeljak najavio od Predsjedništva BiH tražiti hitnu odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na uređenju lokaliteta Lipa, kako bi kamp u što kraćem vremenu bio osposobljen za kvalitetan trajniji boravak migranata.

Migranti bi trebali boraviti pod šatorima dok se na područje Lipe ne dopreme kontejneri u kojima je moguće osigurati grijanje pa bi to postala lokacija na kojoj bi tokom cijele godine moglo boraviti do 1.200 osoba.

Iz Vijeća ministara BiH su ranije tražili da se migranti privremeno smjeste u nekadašnji prihvatni centar Bira u Bihaću, što su lokalne vlasti odlučno odbile, a propao je i pokušaj da se dio migranata iz Lipe prebaci u napuštenu kasarnu u Bradini kod hercegovačkog mjesta Konjic jer se tome usprotivilo stanovništvo blokirajući pristupnu cestu.

Cikotić je građanima Bihaća danas poručio da ne moraju protestovati ispreda Bire, bivšeg migracionog kampa u Bihaću, jer je cilj u Lipi stvoriti uslove za boravak migranata.

Za stotine migranata je, međutim, neprihvatljiva ideja vojnih šatora, zbog čega traže pomoć EU-a, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Oni traže bolji smještaj ili da EU otvori granice, da pređu u Hrvatsku. Ponavljaju da im je hladno, i da ne dobijaju dovoljno hrane.

U zemlji boravi oko 8.000 ilegalnih migranata

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH trenutačno boravi do 8.000 ilegalnih migranata sa Bliskog istoga i iz Afrike, koji pokušavaju ilegalno ići u EU, a njih gotovo 3.000 koncentriranih na području Unsko-sanskog kantona dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima.

Evropska komisija upozorila je vlasti BiH da se takva humanitarna kriza ne može tolerirati te je zatražila hitno rješenje kako migranti ne bi počeli umirati od gladi i zime.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler pozvao je tokom sastanka u subotu s ambasadorima nekoliko evropskih zemalja i ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem na hitno rješavanje migrantske krize u zemlji.

“Situacija je potpuno neprihvatljiva. Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU”, izjavio je ambasador Sattler.

Ambasadori su upozorili da bi održivo rješenje za migrante moralo uključivati ravnomjerniju raspodjelu migranata širom zemlje na osnovu zajedničke odgovornosti i osiguravanja dostojanstvenih životnih uslova za migrante, s jedne strane, i sigurnosti građana BiH s druge strane.

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 miliona eura kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji, saopćeno je nakon sastanka.

Izvor: Al Jazeera