Tužilaštvo BiH formiralo predmet o seksualnom zlostavljanju

U prijavi se navodi o spolnom i seksualnom uznemiravanju više od 20 oštećenih osoba na ustanovama za visokoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

U BiH je kreirana Facebook stranica 'Nisam tražila' (Arhiva)
U BiH je kreirana Facebook stranica 'Nisam tražila' (Arhiva)

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je prijava o spolnom i seksualnom uznemiravanju na određenim visokoškolskim ustanovama u ovoj državi, saopćeno je u petak iz bh. Tužilaštva.

Kako se navodi u saopćenju, u prijavi su “izneseni navodi o spolnom i seksualnom uznemiravanju više od 20 oštećenih osoba na ustanovama za visokoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini“.

Dodaju kako je, na osnovu navedene prijave, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran predmet te kako će biti izvršene detaljne provjere svih navoda.

“U interesu zaštite oštećenih osoba, u ovom trenutku ne možemo davati više detalja“, ističu iz bh. Tužilaštva.

Svjedočenja glumica iz Srbije

Priča o seksualnom zlostavljanju postala je aktuelna u regiji nakon što je nekoliko glumica iz Beograda prijavilo profesora glume Miroslava – Miku Aleksića da ih je godinama seksualno zlostavljao.

U Bosni i Hercegovini je tim povodom kreirana Facebook stranica Nisam tražila, na kojoj se objavljuju svjedočenja djevojaka i žena koje su bile u sličnim ili istim situacijama.

“Već godinama skupljam hrabrosti da kažem nekom, da olakšam dušu, da oživim to ubijeno dijete u meni“, napisala je na stranici mlada žena o traumi seksualnog napada koji je, kako navodi, doživjela kad joj je bilo 14 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO