Kosovo i Izrael od 1. februara uspostavljaju diplomatske odnose

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova najavilo je da Kosovo i Izrael uspostavljaju diplomatske odnose u ponedjeljak, 1. februara.

Kosovo je vječno zahvalno SAD-u, kazala je Meliza Haradinaj-Stublla (EPA)

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova najavilo je da Kosovo i Izrael uspostavljaju diplomatske odnose u ponedjeljak, 1. februara.

U saopštenju MIPD-a Kosova navodi se da Kosovo ulazi u novu historijsku fazu sa Izraelom i time jača međunarodni državni subjektivitet Kosova, prenosi Anadolija.

“U ponedjeljak, 1. februara, svečanom virtuelnom ceremonijom biće potpisana formalizacija diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela. Zvanično potpisivanje diplomatskih odnosa obavit će ministrica inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stublla i ministar inostranih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi”, stoji u saopćenju.

Vječiti saveznik

Dodaje se da je izraelsko priznanje jedno od najvećih dostignuća Kosova koje je omogućeno zahvaljujući vječnom savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ovaj veoma važan trenutak za nas je produženje dugog prijateljstva između naših naroda, koje je sada krunisano uspostavljanjem diplomatskih odnosa”, izjavila ovim povodom šefica kosovske diplomatije, dodajući da je Kosovo vječno zahvalno Sjedinjenim Američkim Državama.

Priznanje Kosova od Izraela dogovoreno je u okviru Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, potpisanog 4. septembra prošle godine u Bijeloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije