Tokom noći novi zemljotres magnitude 3,0 kod Petrinje

To je područje 29. decembra prošle godine pogodio zemljotres snage 6,2 stepena po Richteru, kada je život izgubilo sedam osoba.

Potres jačine 6,2 po Richteru unuštio je Petrinju u centralnoj Hrvatskoj (Goran Stanzl/PIXSELL)

Seizmološka služba Hrvatske zabilježila je u četvrtak tokom noći slabiji zemljotres kod Petrinje čija je magnituda iznosila 3,0 prema Richteru.

Seizmografi su zemljotres s epicentrom kod Petrinje zabilježili u 00,38 sati, prenijela je Hina.

To je područje 29. decembra prošle godine pogodio zemljotres snage 6,2 stepena po Richteru, kada je život izgubilo sedam osoba, a najveći dio infrastrukture je uništen.

Tačno mjesec dana nakon prvog razornog zemljotresa na području Petrinje, Siska i Gline, zasad je neupotrebljivo 7.771 stambenih objekt, naveli su u četvrtak iz Sisačko-moslavačke županije.

Do četvrtka prijavljene su štete na ukupno 33.890 stambenih objekata, od čega su statičari obišli i pregledali 21.758 objekata ili 64 posto.

Od pregledanih, potpuno ili privremeno neupotrebljivih je čak 7.771 objekt.

Kontejnersko naselje u Petrinji

Stambeno-poslovno naselje koje se podiže na platou starog sajmišta u Petrinji već bi iduće sedmice trebalo primiti prve stanovnike pogođene zemljotresom, dok bi taj mali kontejnerski grad čitav trebao biti dovršen za mjesec dana, prenosi Hina pozivajući se na državnog sekretara za infrastrukturu.

Ljudi će do obnove domova živjeti i mobilnim objektima (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Izvođač radova Strabag u srijedu je počeo pripremati infrastrukturu za kompleks površine 18.200 metara kvadratnih na kojem će biti podignuti stambeno naselje sa sto jedinica i privredna zona koju grad Petrinja realizira s privrednicima, rekao je Hini državni sekretar infrastrukture i član štaba za uklanjanje posljedica od zemljotresa Tomislav Mihotić.

Kompleks će kad bude dovršen biti kao pravi mali grad sa svim sadržajima, od peka do frizeraja, što bi Petrinji dok se ne dovrši obnova trebalo barem donekle omogućiti normalan život.

Dosada je na potresom pogođenom prostoru postavljeno više od 870 kontejnera.

Izvor: Agencije