U Hrvatskoj od 1. februara blaže mjere za škole i sport

I dalje nema popuštanja mjera za restorane i kafiće, koji su zatvoreni već gotovo dva mjeseca.

Udruženja ugostitelja i preduzetnika nezadovoljna što i dalje nema popuštanja za restorane i kafiće (Luka Stanzl/PIXSELL)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je u četvrtak popuštanje restriktivnih mjera od 1. februara, ali samo u školstvu i sportu, dok restorani i kafići i dalje ostaju zatvoreni.

“Jedan segment se odnosi na osnovnu školu, odnosno na mogućnost da učenici od petog do osmog razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih koje se odvijaju napolju, ali i nekih individualnih sportskih”, rekao je on na sjednici Vlade, prenosi Beta.

Najavio je da će sve mjere biti na snazi do 15. februara, kada će ponovo biti razmotrene u skladu s epidemiološkom situacijom.

‘Signal optimizma i opreza’

Plenković je posebno upozorio na nove sojeve virusa, zbog kojih i dalje treba biti veoma oprezan.

Naveo je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj povoljnija, što pokazuje da je “vrijeme za jedan signal optimizma”, ali i za “vrlo visok stupanj opreza” zbog novih sojeva virusa i zastoja u distribuciji vakcine.

Udruženja ugostitelja i preduzetnika izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što, uprkos očekivanjima, i dalje nema popuštanja za restorane i kafiće, koji su zatvoreni već gotovo dva mjeseca.

Izvor: Agencije