CIK BiH prijavio Milorada Dodika državnom Tužilaštvu

Prijava se odnosi na obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojima je verbalno napao članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelica-Prutinu.

Centralna izborna komisija BiH će nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom (Al Jazeera)

Nakon saznanja da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon najmanje dva obraćanja javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na konferencijama za novinarima na kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Vanju Bjelica-Prutinu i CIK, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, CIK je poduzeo konkretne korake.

S tim u vezi, u četvrtak je danas sačinjena prijava protiv Dodika, zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz Člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ona će biti dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćio je CIK.

Zahvalnost međunarodnim zvaničnicima

Centralna izborna komisija se zahvaljuje međunarodnim zvaničnicima i pojedincima iz Bosne i Herceglovine koji su dali podršku CIK-u i Vanji Bjelica-Prutini, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske, Matthewu Fieldu, ambasadoru Velike Britanije, Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini te Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

“I, na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija će, kao neovisan državni organ, nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom“, piše u saopćenju.

 

 

Izvor: Al Jazeera