U Srebrenici zapaljeno šest svijeća za žrtve holokausta

Na današnji dan se sjećamo žrtava holokausta i još jednom upozoravamo na opasnost politike mržnje, rekao je Emir Suljagić.

Žrtve genocida u Srebrenici i članovi tima Memorijalnog centra zapalili su šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu (Anadolija)
Žrtve genocida u Srebrenici i članovi tima Memorijalnog centra zapalili su šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu (Anadolija)

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, danas je na simboličan način ovaj datum obilježen i u Memorijalnom centru Srebrenica. Žrtve genocida u Srebrenici i članovi tima Memorijalnog centra zapalili su šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu, prenosi agencija Anadolija.

Ovom prilikom je najavljena i izrada Kalendara sjećanja koji će obuhvatiti sve važne datume – kako one vezane za genocid i zločine protiv čovječnosti u ratu 1992.-1995, tako i za važne međunarodne datume kojim se obilježava sjećanje na holokaust i druga masovna stradanja koja su rezultat zločina širom svijeta.

“Na današnji dan se sjećamo žrtava holokausta i još jednom upozoravamo na opasnost politika mržnje, diskriminacije i dehumanizacije koje i danas djeluju širom svijeta. Holokaust se nije desio odjednom, već se razvio iz godina politika isključivanja Jevreja i drugih zajednica od strane nacističkog režima. Na svakom koraku danas vidimo slučajeve antisemitizma, koji su utemeljeni duboko i u ideologiji bijelih supremacista širom svijeta. Ne dozvolimo da se iskra nasilja i mržnje probudi, te prevaziđimo granice rasnih, etničkih i vjerskih podjela u zajedničkom djelovanju da ona toliko puta izgovorena fraza ‘nikada više’ bude nešto više od samo praznih riječi”, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

On je naglasio da je Memorijalni centar Srebrenica preduzeo aktivnosti kojim se želi uvezati i uspostaviti trajnu saradnju sa nekoliko memorijala koji su posvećeni čuvanju sjećanja i istraživanju holokausta. Rezultat je to projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Sarajevu, navodi se u saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Zajednička borba protiv mržnje

Cilj ovih aktivnosti je prenos znanja i metodologija istraživanja teških kršenja međunarodnog krivičnog prava, ali i značajnije povezivanje žrtava, njihovih porodica, istraživača i akademske zajednice.

“Kada smo prošle godine pokrenuli projekat ‘Čitanja za Srebrenicu’, u okviru kojeg smo pročitali sva imena ubijenih u genocidu, hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin je bio među prvima koji su se pridružili realizaciji ove ideje. Želimo dati doprinos s naše strane i pokazati posvećenost borbi protiv nekažnjivosti, govora mržnje i diskriminacije. Imamo mnogo toga što možemo da naučimo od institucija koje istražuju holokaust, ali istovremeno je važno da zajedno imamo snagu da djelujemo na borbi protiv antisemitizma i ksenofobije. Također, želimo izraditi jedinstven Kalendar sjećanja u koji će Memorijalni centar ugraditi datume poput Međunarodnog dana sjećanja na holokaust kao dijelom službenih obilježavanja i aktivnosti u toku godine. Zajedno se sjećamo, zajedno pamtimo, važno je da porodice i žrtve to znaju”, zaključio je Suljagić.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1. novembra 2005. godine ustanovljeno je da se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Za sistemsko uništavanje oko šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu od 1939. do 1945, danas je najčešće koristiti pojam holokaust, od starogrčke riječi „olokauston” ili „potpuno spaljen”.

Logor Auschwitz podigle su njemačke okupacione vlasti blizu poljskog gradića Ošvjenćim (njemački Auschwitz) 1940. godine prvobitno kao logor za poljske zarobljenike ali ubrzo je počeo da igra ključnu ulogu u Hitlerovom monstruoznom planu da pobije sve evropske Jevreje u okviru “konačnog rješenja jevrejskog pitanja”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO