U BiH ‘zid šutnje’ o izručenju Hrvatskoj osumnjičenih za aferu ‘Vjetroelektrane’

Odluka o izručenju prepuštena je ministru pravosuđa, u ovom slučaju Josip Grubeši, koji je kadar HDZ BiH.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša još nije donio odluku o tome hoće li Hrvatskoj biti izručeni Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičeni za trgovinu utjecajem i nuđenje mita u aferi “Vjetroelektrane”, a njegovo ministarstvo odbija navesti zbog čega s tim oteže, prenijela je Hina.

Na upit o tome je li ministar razmatrao zahtjev za izručenje Bašića i Stipića te ako nije zbog čega i kada će, Hina je iz Ministarstva pravde BiH očitovanje čekala sedam dana, a i tada je izbjegnut jasan odgovor uz opasku kako za to nisu propisani nikakvi zakonski rokovi, izvijestila je ta novinska agencija u srijedi.

“Ovakva zakonska rješenja nisu specifična za BiH, već u načelu predstavljaju standarde u postupcima izručenja u drugim državama”, stoji u očitovanju Ministarstva pravde BiH.

Iz tog je ministarstva na raniji upit vezan samo za izručenje Bašića odgovoreno kako će se ministar Grubeša pri donošenju konačne odluke voditi “principima političke svrsishodnosti”.

Sud BiH donio je pravomoćne presude kojima je potvrdio kako su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Bašića i Stipića na temelju tjeralice koju ja za njima raspisala Hrvatska, kao za osobama osumnjičenima u istrazi koja se vodi zbog nezakonitosti povezanih s gradnjom vjetroelektrane Krš-Pađene.

Presuda kojom je dopušteno izručenje u Bašićevu slučaju donesena je još u novembru prošle godine, a u Stipićevu u decembru 2020.

Unatoč sudskoj odluci konačna odluka o izručenju prepuštena je ministru pravosuđa, u ovom slučaju Grubeši, koji je kadar HDZ Bosne i Hercegovine, navodi Hina.

Dva glavna osumnjičenika skrivaju se u susjednoj državi

Pitanje izručenja između BiH i Hrvatske regulirano je Evropskom konvencijom o izručenju i njenim protokolima, kao i posebnim bilateralnim ugovorom o izručenju, koji je potpisan 2012. godine, a stupio je na snagu dvije godine kasnije.

Tim je ugovorom predviđena mogućnost izručenja radi krivičnog progona u slučaju počinjenja krivičnog djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je u obje države propisana kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

Kada su u pitanju krivična djela korupcije precizirano je kako je izručenje dopušteno u slučajevima zloupotrebe položaja službenih ili odgovornih osoba, aktivnog i pasivnog protuzakonitog posredovanja korištenjem utjecaja, aktivnog i pasivnog podmićivanje službene osobe kao i aktivnog i pasivnog podmićivanja u privatnom sektoru.

Bašića, koji je vlasnik posuške firme “Lager” i Stipića, koji je izvršni direktor u toj firmi, hrvatski USKOK sumnjiči da su nekadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i bivšoj gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 hiljada eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Bašiću i Stipiću, koji imaju dvojna državljanstva BiH i Hrvatske, ranije je određen jednomjesečni pritvor u Hrvatskoj, no oni su nedostupni istražiteljima jer se skrivaju u susjednoj državi.

Uz troje glavnih, još desetak osumnjičenih u aferi Vjetroelektrane

Afera “Vjetroelektrane” jedan je od najkompleksnijih slučajeva kojim se ikada bavilo hrvatsko pravosuđe zbog velikog broja osumnjičenika i brojnih institucija s kojima su povezani.

Josipu Rimac kao prvoosumnjičenu tereti se da je kao državna tajnica koristila svoj utjecaj i od raznih državnih tijela, poput HERA-e i HROTE-a, dobila dozvole i suglasnosti koje se inače nije moglo dobiti, za što je uzimala mito od poduzetnika za sebe i za svoje pomagače, te različite protuusluge.

Među njima je bio i Bašić, koji uz “Lager” u Hrvatskoj ima vlasništvo i nad firmom C.E.M.P., koja je gradila vjetroelektrane.

Neki od hrvatskih političara poput Radimira Čačića svjedočili su kako je Bašić, u nastojanju da osigura poslove za svoju firmu, znao i otvoreno prijetiti.

“Prijetio mi je vlasnik tvrtke kojeg nikad prije nisam vidio ni čuo, gospodin Bašić. Došao je i rekao da se zna obračunati s neprijateljima i nagraditi prijatelje”, kazao je Čačić u emisiji HRT-a “Otvoreno” u junu prošle godine.

Bivši ministar energetike Slaven Dobrović kazao je istom tom prilikom kako je Bašić prema njemu “nastupio vrlo agresivno”.

Osim Rimac, Bašića i Stipića u predmetu “Vjetroelektrane” osumnjičeno je još desetak osoba, uključujući predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i čelnik HERA-e Tomislava Jurekovića.

Izvor: Agencije